- A K T U E L L T -

Månadsträff måndag 18.10 2021 kl 18:30 på Hötorgscentret. Lotterivinster mottages med tacksamhet.

NÖT-Almanackan 2022 är under planering. Vi tar emot fotografier t.o.m 31.10 2021. Se inlägg 13.10 2022

div>
OBS! Medlemsförmånen vid K-Rauta uppdaterad 26.5 2021. Gäller alltså normalprissatta växter, samt växt- och odlingstillbehör. Gäller inte möbler, trädgårdsmaskiner, grillar, växthus, kompostorer osv.

Du borde ha fått Medlemsinfo och bankgiro för medlemsavgiften på posten. Om du inte fått det, vänligen kontakta Berit Hakkila, Tfn 050- 5946371. Medlemskortet för 2021 kommer på posten när medlemsavgiften är betald.

torsdag 12 december 2013

Majsodling nytt Gun-Britts egna bilder

 Om att odla majs i Nykarleby!


Lite läsbart under de många och långa helgdagarna som är på kommande. Enjoy!Sommaren 2013 249


Gun-Britt Renvaktar var en av de som under hösten presenterat odling från eget land. Ett riktigt intressant programpunkt på våra månadsmöten.

Efterlyser härmed andra som gjort presentationer under hösten att höra av sej så sätter vi ut det här i bloggen så får många fler ta del av era kunskaper. Ring Tel 050-3826629!


Här kommer Gun-Britts berättelse:

 

1. Sådd      Köp sockermajs ”Early Kings”/ Sunds Trädgård.

Förkultivera plantorna och så två frön per kruka. Ställ krukorna på en ljus och varm plats. Så i mitten av april och plantera ut efter 6 veckor (efter frostnätterna). Välj en varm och skyddad odlingsplats. Plantorna bör man sätta i en cirkel med 40 cm planteringsavstånd. Detta för att underlätta pollineringen. Majsen behöver näringsrik jord, undvik konstgödsel. Kräver en välbearbetad mark. Han- och hon-blommor på samma planta. Vindpollineras

2.Skötsel Under växtperioden bör jorden rensas och plantorna vattnas. Majs behöver värme för att utvecklas. Därför är det viktigt med ogräsbekämpningen i början av säson-gen: om solen inte kommer åt att värma marken för att ogräset skuggar utvecklas plantorna dåligt. Bevattning behöver under normala somrar inte tillgripas förrän kolvarna börjar utvecklas.

3. Skörd Majskolven är skördemogen när tofsen i kolvändan börjar bli brun och lutar Majstofsarnyoftast ut från stammen. Man kan känna på toppen av majskolven, om den är rund, så är  majsen klar och om toppen är spetsig så ska man vänta ett tag till. Majskornen skall ha en gyllengul färg. Skördesäsongen pågår ca en månad. Bladen är mycket användbara i binderiarbeten t.ex. som kransbotten.

4.  Färsk majs är en delikatess. Så fort man plockat majskolvarna börjar det naturliga sockret i majskolven att omvandlas till stärkelse och smaken förändras. Därför vill man ha dem så färska som möjligt. Sockermajs kan frysas in men kan också lagras några dagar i kylskåp. Kan grillas, pensla med olja före.

 

Kokta majskolvar. Dra bladen av majsen och koka kolvarna med mycket kraftigt kokande vatten, utan lock. Medelstora och nyplockade kokas 4-5 minuter. Stora, ett dygn gamla majskolvar ska koka dubbelt så länge. Servera majskolvarna direkt när de ärfärdigkokta med smör, salt och svartpeppar.Majskolvar 001ny


Att odla majs är som att tippa på lotto. Slutresultatet är helt beroende av solen och värmen. Har man otur kommer den första nattfrosten tidigt och kolvarna hinner inte mogna.

 4 november 2013                                

MajskolvarnyGun-Britt Renvaktar

Lycka till !


Bilderna i inlägget är alltså Gun-Britts egna!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.


 

 

 

 

 

 

Inga kommentarer: