söndag 7 september 2014

Från senaste månadsmöte.

Från telefon -14 011Jag hade inga höga förväntningar på kvällens besök men det fick jag snabbt omvärdera efter att vi besökt dessa båda ställen.

Vi började kvällen vid Torp handelsträdgård där vi guidas av Gunborg Snellman som besitter en diger kunskap om hur man får fram en frisk och fin tomat. Med en speciell inriktning på klastomater. Plantorna kommer från Närpes och blommar i första klasen och kan växa ända till 15 m i två greningar, det betyderFrån telefon -14 013 ca.30klasar/planta som odlas i stenull och till sin hjälp i pollineringen har man insektlådor med naturliga humlor. Ett humlebo klarar av att pollinera 5000plantor under 1 månad. Analyser tas från 18st plantor varje vecka för att se att plantan mår bra och bevattningen sker med hjälp av dator.

Jag kommer till att det är en hel vetenskap det de sysslar med. Inte konstigt att ens egna plantor växer som dom gör.

Från telefon -14 010Som avslutning på besöket belönas vi med varsin ask klastomater som vi tacksamt tar emot.  Flytta texten hur du vill. Det produceras 13-15000klasar/vecka….

Nästa besök och vi förflyttar oss till Fresh Servant AB ett familjeföretag som grundats 1995 och sysselsätter ca 160-170 personer. Vi tas emot av inköpschef Leo Snellman och bjuds på både kaffe, kaka och fräscha frukter, lyxigt. De är inte utan anledning föregångare på lunchsallader och förpackade frukter och grönsaker till storkök. Omsättningen har stadigt ökat under åren tack vare innovativt tänkande och värderingar med fokus på hälsa, välmående miljö och en gemensam framgång med ansvarstagande. Kärnan i verksamheten är att kunden skall vara i fokus detta gör att hanteringen av värdekedjan är viktig.

Det är just så man känner sig, som kunden i centrum trots att vi kommer från en förening så blir vi behandlade som potentiella kunder det kallar jag service.

Leo berättar om trender som är högaktuella idag. Begrepp som hälsa, enkelt, äkta vara,DSC01225[1] etik, socialt och specialiserat. Så skall det vara! Hälsa, vi vill ju alla må bra det skall vara enkelt och gå snabbt att tillreda och varan skall kännas äkta och gärna ha en historia det är där etiken kommer fram då vi uppskattar närproducerat och till sist njuter av den sociala samvaron vid middagen.

Efter förplägnad och information om företaget går vi en runda på de områden som det är tillåtet att röra sig på. Vi kan konstatera att det är mycket frukt och grönsaker som är i rullning men hu vad kallt det är 4-6 grader i de rum vi rör oss i.

Kvällen avslutas med att någon undrar om vi får köpa med oss något, nej det går inte det finns ingen kassa för det ändamålet men Leo säger han skall se vad han hittar och vips blir vi igen belönade med frukostsallader.

VI KAN INGENTING ANNAT ÄN TACKA OCH TA EMOT, FÖR VI ÄR JU ALLTID MOTTAGLIGA FÖR BÅDE PLANTOR OCH ÄTBART.

TUSEN TACK FRÅN FÖRENINGENS SIDA FÖR ATT VI FICK GÖRA ETT BESÖK. DET VAR UPPSKATTAT!

Text och bild Gun

Inga kommentarer: