onsdag 25 januari 2017

Om grönväxter i januari

Årets första månadsmöte var välbesökt, 65 glada damer och några herremän bänkade sig fulla av förväntan framför föreläsaren Fredrik Sandström. Han inledde med att berätta om olika mullsorter; blomstermylla, kaktusmylla och näringsfattig mylla. Välj mylla efter växt så trivs dina växter och tänk på att lätta upp jorden med lecakulor eller perlit så att rötterna får luft, var några av Fredriks goda råd. I stora krukor räcker det med att byta de övre jordskikten vid omplantering.Vid gödsling av krukväxter är det viktigt att kolla upp förhållandet mellan N,P,K dvs kväve, fosfor och kalium i växtnäringen. Kalium (K) är viktigt för blombildningen. Järnhaltiga växtnäringar är bra med tanke på att det stimulerar klorofyllet och ger krukväxterna vackert gröna blad.

Fredrik förevisade en rad olika grönväxter. Ampelliljan med "krulliga" blad renar luften från ohälsosamma partiklar, kaktusar är trendväxter just nu och Narrfikusen är en snabbväxande grönväxt som brukar hålla sig frisk. Tänk på att vattna med rumstempererat vatten!En annorlunda och trevlig plantering får man med hjälp av keramikkross. Fredrik demonstrerade detta genom att plantera en liten Crassula (Penningträd) i en glas-cylinderkruka, det röda keramikkrosset (Serana lera) är estetiskt tilltalande och hjälper till att hålla jordbakterier borta och ge luft åt rötterna.

Barbro Haasiosalo påminde oss om att vi kan få 10% rabatt på resor som ordnas av Ingves Svanbäcks resor ifall vi lyckas få ihop en grupp på 10 medlemmar från NÖT.Sommarens resa går till Åland i juni, mera info om denna inom kort.

/Marina

Inga kommentarer: