söndag 27 augusti 2017

Trädgårdsbesök till Pensala 21.8

Vår aktiva trädgårdsförening gjorde ett besök till Pensala måndagen den 21:a augusti. Denna gång hade vi möjlighet att åka tillsammans i en special beställd buss. Trevligt! Våra mål denna gång var  till chiliodlaren Yvonne Björkholm, "Yvonne´s chilli delights", samt Carola Nymans hemträdgård.

Vår exkursion började hos Yvonne och hennes heta chilin. Jag tror alla fick en positiv chock upplevelse av att se så många olika chili sorter på ett så litet område, och att det ens är möjligt på våra breddgrader.

 

Yvonne´s egna ord om sin odling:

"Jag började odla för 6 år sen och startade mitt bolag ett år senare.Fyra växthus och två polytunnlar plus ett odlingsrum på 50 m2. Jag har frön till ca 4000 sorter men odlar i år 1673 sorter för att vara exakt 😉. Har egentligen flera favoriter men Aji Fantasy och Sugar Rush och Rocoto ligger mig varmt om hjärtat. Aji Fantasy och Sugar Rush inte så starka och Rocoto ger supergott pulver..."

  

Yvonne har även försäljning av chiliprodukter chilisalt, chiliflingor, chilipulver och färska frukter.

 
Tack Yvonne för att vi fick komma och bekanta oss med dig och din heta passion!


Vi satte oss i bussen och körde vidare till nästa mål, dvs Carola Nymans hemträdgård.

 

Såhär beskriver Carola trädgården med sina egna ord:

"Ursprungsträdgården anlades i slutet av 70- början av 80-talet av mina föräldrar, där pappa var den som var trädgårdsintresserad. Vi har bott här snart 12 år och ändrat på det mesta. Den stora "stenrabatten" är ca tio år gammal och var ett av de första projekten i trädgården efter att vi flyttat hit. Gula hallonen är gamla och har spridit sig de senaste trettio åren. 

Vi uppskattar att storleken är ca 2500 kvm. Mitt trädgårdsintresse har funnits sedan barn, men förstås blommat ut ordentligt sedan flytten hit. Maken delar intresset för trädgård och hjälper till med de stora projekten. 

Vi tycker om att blanda in konst och gamla saker med det gröna och det allra mesta som finns i vår trädgård är egentillverkat eller har funnits här sedan tidigare. Jag gillar att ta tillvara förfädernas saker och ge dem nytt liv. Tack ännu till NÖT för att ni kom, det var roligt!

Med vänlig hälsning, Carola"

 
 
 


Tack, Yvonne för att vi fick komma på besök och även få smaka på hallonsaft av de speciella gula hallonen.

 

1 kommentar:

Unknown sa...

Klasser i frisk luft! Det går bra för dig. Men det finns en ännu bättre ockupation, än det här är allt. Dessa är satsningar på https://basta-casinon.se/ . Och du behöver inte gå till Las Vegas. Du sitter hemma och höjer insatserna, de spelar och du vinner! Helt enkelt den bästa!