måndag 2 april 2018

Reseberättelse från hobbykryssningen/Trädgårdsmässan 24-26.3.2018

Vi startade vår resa tidigt på lördag morgon med att plocka upp resenärer i Bennäs och Jakobstad och vidare mot Vasa, där fyra deltagare från Vasa Trädgårdsförening steg på. Från Nöt och Trädgårdsodlingens vänner i Wasa deltog sammanlagt 23 st och i bussen fanns fem stycken som bokat enbart trädgårdsmässan via Ingves&Svanbäck. Chauffören hette Sune Sundholm och han hade sin fru med sig.

Färden fortsatte ner mot Helsingfors via Humppila, där vi hade matpaus. I bussen hade vi också en klurig lek, där man skulle kasta om bokstäver i ordet för att få fram en växt eller en blomma och det var inte så enkelt. De bästa fick pris och likaså lottades det bland alla inlämnade blanketter. Priserna var Perennaboken, Skoj i trädgården och fröpåsar.

Vi anlände till terminalen och gick ombord på Vikingline färjan Gabriella, där vi fick ta igen oss en stund i våra hytter. Sedan samlades alla på konferensdäck, för att umgås tillsammans med andra trädgårdsentusiaster från svensk Finland. 

Vi var sammanlagt 38 st. Vi hälsades välkomna av Trädgårdsförbundets verksamhetsledare Heidi Wirtanen och hon gav info om fortsatt program. Svenska Trädgårdsförbundet ordförande Ingrid Träskman inledde föreläsningarna med att prata om Grönsaksodling och visade bilder och berättade om vad som var viktigt när man odlade. Det viktigaste var, att man hade bra jord och ordentliga frön, så man faktiskt får det att gro. Det var mycket intressant. Efter det fortsatte vi med trädgårds speeddejting och det var nylänningarna mot österbottningarna och det ledde till att man fick träffa nya människor med trädgård och kunde sen fortsätta att prata under kvällens buffé på båten. Det var också lotteri och alla fick en lott. Det var produkter som hade skänkts från olika företag.

Efter det åt vi buffé tillsammans och man hörde många skratt och fina samtal under kvällen. Söndag morgon startade med frukost innan färjan lade till i Stockholm och vi styrde kosan mot Nordiska Trädgårdar i Älvsjö.

På mässan fick vi vandra runt och se på det senaste inom trädgård och en hel del fynd gjordes. Många köpte böcker, fröpåsar och knölar och en hel del spännande saker, som dyker upp i trädgårdarna här i trakten i sommar.
  Efter nästan fem timmar på mässan åkte vi med bussen tillbaka till färjan och vi fick vila en stund innan konferensen fortsatte. I konferensavdelningen fanns kaffe och frukt och den första föreläsningen höll Fredrik Sandström och han pratade om mångfunktionella växter i trädgården. 

En buske eller ett träd behöver inte enbart vara ätbart, utan kan också fungera som prydnad, t.ex vacker blomning, bär eller frukt och sen får de vacker höstfärg. Honungsbäret (blåbärstry) som finns i många olika sorter kan bra fungera som en häck, bönor på spaljé som insynsskydd osv. Jag tror det var många som fick en aha upplevelse och gladde sig över tipsen de fick.

Följande föreläsare var Johan Slätis och han berättade om människorna bakom växterna och historien runt olika personer som gett växter sitt namn. Det började från Carl von Linné och hans lärjungar/elever, men också hans lärare. Alla våra växter har namn från grekiska eller latin. Det fanns många utländska personer som gett namn åt växter, men bland de finska kan nämnas Peter Tigerstedt som gett namn åt rhododendron och azaleor,  P.M.A Tigerstedt, Elviira mm. Jaakko Säkö har gett namn från hela sin familj, t.ex Maikki, Make, Jaspi, Pirja osv och de namnen känner vi ju igen.

Därefter var kvällen fri och vi kunde umgås runt en matbit.

På måndag morgon efter en god frukost satte vi oss i bussen igen och körde mot Österbotten och hemtrakterna.Vi kunde konstatera att det varit en innehållsrik resa med både konferens, föreläsare från Svenska Trädgårdsförbundet och trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar. Det var en bra kombination och alla hittade något som passade för dem.Tack till alla resenärer som deltog och jag vill önska er alla en fin trädgårdsvår!    
\Barbro

Text: Barbro Haasiosalo           Foto: Fredrik Sandström


Inga kommentarer: