torsdag 19 juli 2018

Reseberättelse från Österlen resan 6-10.6.2018

Vi startade vår resa från förmiddagen onsdagen den 06.06 och samlade upp resenärer efter vägen. Kalle Lasén från Ingsva var vår chaufför för resan och undertecknad fungerade som reseledare. Vi var 45 st glada resenärer, som såg fram emot NÖT:s sommarresa. 

Vårt första stop var vid Strandhovet i Närpes och efter det fortsatte vi till Björneborg till Taimimoisio visningsgård. Där tog Marja Suomalainen emot oss och berättade om handelsträdgårdens historia och vi hade också möjlighet att köpa plantor. Efter det fortsatte vi till Kirsti Marmelas hemträdgård, som fanns i ett bostadsområde i Björneborg. Det var ett mycket trevligt par, som tog emot oss och de berättade om trädgården.Det var en alldeles fantastisk trädgård med olika stenläggningar och skulpturer och så otroligt välskött. Vi blev nog alla stort imponerade, av vad som dolde sig bakom huset. De tog inträde och vi överräckte en brödduk och en smörkniv som tack för besöket. 

Sen styrde vi kosan mot Åbo och Vikingterminalen, där vi inkvarterade oss i våra hytter. Torsdag morgon började med en tidig frukost och vi hade en lång dag framför oss i bussen. Vårt förmiddagskaffe avnjöt vi vid vackra Bergsslussar och njöt en stund i solen. 

Resan fortsatte söderut och en bit utanför Jönköping blev vi stoppade i en poliskontroll (rutinkontroll av utländska bussar) och det fördröjde oss i stort sett med 45 min. Det var bara att ringa runt till alla ställen och berätta att vi blir försenade. 

Vår lunch åt vi vid Systrarna Skogssjös lantcafé. De hade dukat färdigt för oss i den underbara miljön och de bjöd oss på pannbiff, potatis och lingonsylt. Det var nog den godaste pannbiffen vi ätit och till efterrätt blev det kaffe och chokladbit. En liten stund hann vi besöka Klockaregårdens trädgårdsbutik, som fanns alldeles intill. Tyvärr tog vår tid slut, för nästa ställe väntade. 

Det var den kända trädgårdsskribenten Sara Bäckmo som tillsammans med sina barn tog emot oss i sin trädgård och berättade om sina odlingar. 


De lever i stort sett hela året på det som de odlar i sin trädgård. Där fanns växthus, barnens odlingslådor och grönsaksodlingar. Vi hade också möjlighet attt köpa hennes böcker och hon signerade dem. Som tack för besöket gav vi en muminväska fylld med närproducerat mjöl från vår trakt, lite honung, pasta och olivolja och det uppskattades av Sara. 

Sen fortsatte vi mot Simrishamn och vår sista trädgård för dagen, Almas hus och trädgård. Paret Kristina och Bengt Landal tog väl emot oss och berättade om huset och trädgården.


Det var en allmogeinspirerad trädgård med en vit skånelänga med blåa fönster. Trädgården var indelad, så att det som var närmast huset skötte Kristina om och det som fanns utanför var Bengts park. Runt huset fanns rosor, perenner och liknande och utanför muren fanns det mest olika trädsorter. Från lusthuset fanns det en gång mot huset, som var täckt av gullregn. Det var alldeles underbart! Som tack för att de tog emot oss gav vi en linnelöpare med Tro,Hopp och Kärlek. 

Nu var nog alla ganska trötta och redo för att åka till hotell Svea för en god middag och en skön säng. Hotellet låg vid en båthamn vid havet och vi hade en underbar utsikt. Fredag morgon började med en god hotellfrukost och vi var alla laddade för att upptäcka Österlen. De lovade igen en varm dag med +27 grader, så det var att ställa sig med vattenflaskor. 


Vårt första besök var Engelska trädgården och där tog Maria emot oss och berättade om hur hon och Anette skapade trädgården vid Svabesholm. De övertog en trädgård som inte hade skötts på länge och byggde upp en engelsk trädgård. Vi fick sen i lugn och ro gå runt och titta på de olika ”rummen” i trädgården. 

Wow, vilken känsla och det var svårt att veta var man riktigt befann sig. De som ville hade också möjlighet att köpa växter med sig hem. Rosorna vara attraktiva, men också en del ovanliga perenner kom med under bussen. 

Sen fortsatte vi mot Ystad och Åbergs Trädgård och café. De hade över 2000 olika perenner i sitt sortiment och en mycket trevlig och annorlunda växtkatalog. Handelsträdgården hade funnits i samma familj många generationer bakåt, men nu var det Katarina som hade tagit över den. 

Hon berättade att hon fortsatte i samma anda och hälsade oss alla välkomna och hoppades att vi skulle hitta en del rariteter. Det var en mycket stor trädgård och det tog länge att kolla igenom allt. Som tur var fick vi lunch emellan i ruinerna och det smakade bra. Vi kunde sitta i skuggan och avnjuta en vegetarisk paj med sallad och det smakade otroligt gott. Nu orkade vi kolla lite mera bland perenner, sommarblommor, grönsaksplantor och buskar och träd. Bussen började bli ganska full vid det här laget och Kalle började nog tycka att det räckte, men vi konstaterade, att vi har ju inget in i bussen ännu och wc är tomt. 

Efteråt fortsatte vi till Fredrik på Eklaholm. Där fanns en del växter och massor av olika keramikföremål. Vi hade trott att vi skulle få vårt eftermidagskaffe där, men det lyckades inte. Så vi drog iväg på äventyr till Borrby och efter en del telefonsamtal konstaterade jag att det här var inte så enkelt. Skam den som ger sig, till slut hittade vi ett litet bageri där mannen bakom disken fixade kaffe åt oss. Lite förskräckt blev han först över antalet kaffesugna, men sen skrattade han och sa att vi räddat hans dag. Så det löste sig. Med kaffe och dopp i magen sökte vi oss till vår sista trädgård för dagen och det var Killahuset. 


En mycket speciell dam som hette Mia tog emot oss och berättade om sin rosenträdgård. Hon sa att den är lite vildvuxen och lite annorlunda, precis som jag sa hon och skrattade glatt. Där fanns också olika rum och bl.a gröna havet, som från början var två murgrönor, men täckte nu ett mycket stort område. Det som verkligen var speciellt var rosdjungeln, där klängrosorna klättrade högt upp i trädkronorna och blommade där. 


För att kunna beundra deras blomning hade hon byggt ett fem och halv meter högt rostorn och därifrån kunde man beundra rosorna. Det var mycket torrt överlag på Österlen, men här blev man fuktig om fötterna. Mia sa att det fanns en vattenkälla där och det var många som avundades växtkraften som fanns i hennes trädgård. På skånelängans hustak växte klängrosorna och där på baksidan av huset fanns klippta buxbomshäckar som ramade in trädgården. Alldeles överväldigade av dagen åkte vi till hotellet och kvällen var fri.

Simrishamn var en alldeles underbar liten stad, där rosorna växte ur asfalten upp mot husväggarna och där fanns restauranger utefter gatan, så de som ville fick sig en matbit. 


Lördag morgon började igen med en tidig hotellfrukost och utcheckning från hotellet. Vi började köra norrut och nästa anhalt var Värnamo och Ängsbacka Torp. Efter en hel del letande, hittade vi äntligen trädgården och där tog Harriet och Berndt Gustafsson emot oss med finska flaggan och bjöd oss på kaffe. 

Ett otroligt trevligt par som berättade om sin trädgård. Där fanns magnolior stora som träd, rhododendron, trillium, ariseama och många andra rariteter.


Det  var en sluttningstomt med olika stigar och det var Harriet som mest byggde och Berndt som förökade plantor. Hon sa att det var bra motion och träning att jobba i deras trädgård. Som tack för att vi fick besöka dem gav vi en linnelöpare med THK. 

Färden fortsatte mot Gränna och med ett litet stop vid Franssons för polkagris inköp, så fortsatte vi till Strandterassen. Det var dukat lunch för oss ute på terrassen, med utsikt över havet och hamnen. Vi bjöds på lax och färskpotatis och det var riktig sommar. Vid hamnen fick reseledaren och busschauffören var sin gåva av resenärerna som tack och det uppskattades mycket. 

Vi körde via Ödeshög mot Stockholm och Vikingterminalen, där vi gick ombord. En del av gänget åt buffé och en del åt på andra ställen på båten. Alla var nog trötta efter den långa dagen. Söndag morgon kom båten till Åbo och vi började vår sista dag. 

Förmiddagskaffe med hembakt semla fick vi vid Liisan Galleria i Björneborg. Husbonden berättade om gårdens historia och vi fick sen avnjuta kaffet i fähuset, som gjorts om till café. Ett mycket trevligt slut på vår resa. Sen styrde vi färden hemåt, med en paus vid Strandhovet och vi var hemma på eftermiddagen. 

Det var en mycket händelserik resa och vi fick se och uppleva mycket, som vi inte ser här i våra trakter. Det var mycket varmt hela tiden, +26-28 grader och full sol. Vi kan dock konstatera att åtminstone adresserna fungerar mycket bättre i Finland än i Sverige, för där var trädgårdarna svåra att hitta utan gatuadress. 

Tack till alla resenärer som kom med på NÖT:s sommarresa och hoppas vi ses igen! 

 Barbro Haasiosalo reseledare

Inga kommentarer: