tisdag 4 september 2018

Syrning & konservering

Föreningens första månadsmöte hölls måndagen den 20.9 med temat "syrning och konservering". Vår gästföreläsare, Jeppobördiga och fyrabarnsmor Ida Holmström, har ett stort intresse att ta tillvara bra råvaror. Det var intressant att höra henne berätta om denna ädla konst.

Så här berättar Ida hur och varför hon blev intresserad av syrning och konservering:

"Som barn suckade jag ibland över att vi alltid hade hemkokt saft och sylt, som vuxen lärde jag mig uppskatta hur rena och välsmakande dessa produkter är, något som jag själv även ville ge till min egna familj. Det har blivit en hel del experiment med olika inlägg och även en utbildning i mathantverk. Vi är lyckligt lottade bara i naturen finns mycket mer att äta än man tror, mycket att ta tillvara på olika sätt. Sådant som växer i köksträdgården tycker jag att passar bra att konservera genom fermentering, det bevarar nyttigheterna från grönsakerna och ger en djup smak."











Här är några recept vi fick ta del av: 
(Idas bilder och text)



Tack Ida!

Text och bild av Ida: Nina Gustafsson

Inga kommentarer: