torsdag 21 mars 2019

Månadsmöte 18.3

Temat för föreläsningen var: Gjuta i betong med föreläsare Monica Ohls som till vardags jobbar i Kronoby på Kvarnen med mjuka hantverk. Kvällens tema hade lockat ca. 90 åhörare, temat väckte ett stort intresse bland våra medlemmar.

Betong ett fantastiskt föremål som passar både i inredning och o trädgårdsmiljö. Den gråa betongen passar utmärkt som kontrast till en stram inredningsmiljö men lika vacker är den i trädgården tillverkad av olika former som avspeglar gjutningen. Det gäller att hitta vackra mönster och trevliga hinkar, krukor och olika brickor. Passa på och fynda material på loppis uppmanar Monica. Betong är ett naturmaterial och bäst är att använda fin-betong S-30 som har den finaste sand vilket gör att betongytan inte blir så kornig.

 

Betongen härdar efter 15-20 minuter så det gäller att ha förberett vilka formar man har tänkt använda. Det är vanligt att ytan på de olika föremålen som används oljas före men enligt Monica så ger detta mera luftbubblor i betongen. Det finns undantag ,virkade dukar och kakfat bör oljas innan de används däremot behöver inte silikon formar oljas in. Det gäller att våga experimentera med olika material och mönster. Oftast när du gjuter behöver du tänka bak och fram. Oftast är det som är i botten det som kommer att synas och det som är högst uppe det som är den fula sidan.

Från Guns egen trädgård

Vi tackar Monica för en inspirerande föreläsning.


För den som är intresserad att gjuta i betong ordnas ett praktiskt tillfälle främst den 4.5 och v.b 6.5 vid Rosenlund. Samtidigt kommer det att finnas möjlighet att  delta i vide flätning, att bygga en egen fågelholk eller tillverka eget insektshotell.


Mera information om detta kommer senare.


Text: Gun Nylund

Inga kommentarer: