fredag 30 oktober 2020

Annorlunda trädgårdssommar

 

När inget blir som planerat 

Det har varit en konstig vår och sommar och ingenting blev riktigt som planerat. Corona ställde hela vår värld på ändan och plötsligt var allt det trygga och normala borta. Vi kunde inte umgås, inga månadsträffar eller resor i vår trädgårdsförening. Hur löser vi detta? Kan vi ens ha någon verksamhet?

Jo med god planering och lite strategier ordnade vi Nöt:s plantbytarträff utomhus vid Aspegrens ängen. Vi höll avstånd och rörde inget i onödan. Medlemmarna var så nöjda med att äntligen kunna träffas och det var ett gemytligt sorl över hela ängen, trots att det var två meter emellan oss. Många plantor bytte ägare och det var ett nöjt gäng som for hem, för att plantera sina nyförvärv.

Trädgårdshandeln är en av de branscher som klarat sig bra trots restriktionerna i vårt land och folk har satsat på en trevlig hemmiljö istället för att resa. Det är ju ändå positivt att våra trädgårdar blomstrar. Sen med lite extra planering kunde vi också genomföra trädgårdsbesök i nejdens trädgårdar. Genom att dela upp oss i tre grupper och ta anmälningar, så hade vi kontroll över antalet besökare.

 

Privat har vi haft en verkligt turbulent och sorglig vår och sommar i vår familj. Man gör upp planer, men sen blir det ändå inte som man tänkt. Jag satt i slutet på Maj och tittade ut över vår trädgård och konstaterade, att nu orkar jag inte med det här. Ogräset kom överallt och kroppen svek mig och jag fick alldeles panik.
Då fick jag höra om att i vår kommun kan man som privat, förening eller företag anställa en ungdom och kommunen sköter om löneutbetalning och sociala utgifter. Sen till hösten får man en faktura bara på lönen och semesterersättningen. Vi fick själv avgöra hur många timmar och dagar vi behövde hjälp. Samtidigt var det också en möjlighet för ungdomar som inte fått något sommarjobb, att få tjäna lite pengar. Jag tänkte att vi är lyckligt lottade som bor i en så fin kommun.

 Vi hade en duktig flicka som tre veckor i juni hjälpte mig att få bort ogräset och fixade till det som behövdes.

Vi odlar alla grönsaker i odlingslådor och de flesta buskar och rabatter har markduk, så att jag ska klara av det med min rygg. Det gäller att vara kreativ och ha en man som verkställer det, så då kan man odla trots hälsoproblem. Det är jätteviktigt, för finns det något mera rogivande och terapeutiskt, än att gå runt i trädgården man skapat.


Nu kommer alla bär som ska skördas och vi får mycket hallon, men jag klarar inte av att plocka blåbär och hjortron. Då funderade jag med mina syskon och vi kom överens om att jag plockar hallon åt dem och så byter vi mot blåbär och hjortron och på det sättet är vi  alla  glada och nöjda över våra bär. Sen har vi ju haft en torka utan like och sen dess har det regnat, så det är inte lätt att vara trädgårdsmänska. Ändå ger vi inte upp, utan försöker göra det bästa av situationen.

Jag tror att vi mänskor och kanske speciellt de som har trädgård, alltid hittar något positivt i alla situationer vi råkar utför. Dessutom är vi kreativa och ingenting är omöjligt, bara vi beslutar oss för det. Det finns ett citat i NÖT.s almanacka som lyder så här: ”Pessimisten säger att det är ett moln för solen, optimisten att det är en sol bakom molnet”. Det här får vi alla ta till oss och njuta av resten av sommaren och hösten.

Text och foto Barbro Haasiosalo

Inga kommentarer: