lördag 6 februari 2021

Förvaltaren av NÖT-fröskatten 2021

Nu har du som föreningsmedlem möjlighet att förvalta fröskatten under 2021. Delta i utlottningen genom att sända ditt namn per sms till Tfn. 050-5274129 så är du med i utlottningen. 

Sista anmälningsdagen är 12.2 2021

Fröskatten 

Ett vandringspris bland NÖTs medlemmar. Fröskatten donerades av Aspegrens trädgårdsförening, när NÖT firade 60 år. Fröskatten är en vacker laggad trälåda med draglock. I fröskatten finns frön som tidigare års förvaltare berikat skatten med. Det finns också en loggbok i fröskatten där alla förvaltare genom åren skrivit odlingsreflektioner från det år som de varit förvaltare. Mycket intressant läsning. 

Plock ur loggboken: 

Fröskattens första förvaltare skrev om odlingsåret 2008. En regnig och sval sommar men kurbitsen växte och gav god skörd. Kompletterar fröskatten med: Sommarslöja, vaxböna och spikklubba. 

2013 Skrev förvaltaren så: För ett år sedan drog jag en lott., och i min hand en skatt jag fått. En låda med fröpåsar som mig frestat, har jag ej av alla testat. Ty fönsterbräden fylldes redan i januari, med pelargoner i många rader. I mars jag ändå i lådan kika, sådde ett pärontomatfrö i var kruka. Skördade på sommaren små tomater. I april såddes djungelgurka i rad och melon som par. Melonen blev ej klar, men av djungelgurkan blev det mest sallad var dag. Av engelska frön himmelsblå vindan (Morning Glory heavenly Blue) klängde till höjden upp, men ingen blå blomma visade knopp. Prydnadspumpor inte så dystra som man kan tro, dekorativa blev dom i mitt bo. Jag sparat av engelska frön ett år, för att ännu i jorden dessa peta ner. Vad det blir jag så småningom ser.

 2019 skrev förvaltaren Det var roligt att ta emot fröskatten och gå igenom dess innehåll. I slutändan blev det ändå bara grönkål som såddes. Fröpåsen hade gått ut 2013, men visst grodde de ändå. Plantorna sattes ut på min odlingslott, där de snabbt tog sig och visade kraft. Ända tills jordloppans invasion. Jag gillar att odla sådant som är enkelt. Sådant som man kan sprida frö av direkt från växten på hösten, eller om det går att vinterså. I fröskatten satte jag två påsar av frön från odlingslotten. Sorter som givit mig mycket glädje. Borstnejlika och dubbelblommig vallmo.

 Att förvalta fröskatten är inget svårt uppdrag, men ärofyllt. Fröskatten lottas ut bland de som anmält intresse om förvaltarskap. Förvaltaren väljer ut några sorter ur skatten att odla under växtåret. Dokumenterar i loggboken. Berikar skatten med några nya sorter som nästa säsongs förvaltare får ta hand om.

Text: Fredrik Sandström

Bild: Anders Härmälä
 


Inga kommentarer: