söndag 17 juli 2022

Sommarresa till Sverige 30.6 - 3.7 2022

 Dag ett:

Torsdag morgon är det tidig väckning och vi kör till Vasa där vi går ombord på m/s Aurora Botnia som avgår kl.08:00. Efter sjöfrukost söker vi oss upp på däck i det underbara vädret. 

Efter ankomsten till Umeå kör vi söderut mot Nordmaling och vårt första besöksmål blir till Gun-Marie Salomonsson som visar opp sin vackra trädgård. 

Bild från en del av gänget och från Gun-Maries trädgård
Vi fortsätter färden och kör till Olofstorp bruks värdshus där vi äter lunch och bekantar oss med bruket och låter oss inspireras av olika antikviteter i den charmiga butiken.


Dag två:

Dagens första besök blir till Charlotte Andersson och Katrinelunds Trädgård också kallad Garden flow. Vi är många som följer henne på Instagram och minns henne från då hon föreläste för oss på ett månadsmöte. Hon har idag valt att öppna sin privata trädgård och skapat en besöksträdgård med både café och en mindre shop med både växter och trädgårdsprylar.

Vi låter oss förföras av denna harmoniska trädgård som är så otroligt vackert uppbyggd av Charlotte. Trädgården är fylld med vackra perenner men även vackra gamla vintunnor av gamla ekfat står överallt fylld med olika blommor, speciellt på kommande är de många olika dahliorna.Färden fortsätter sen mot Söderhamn där vi stannar för att beundra de vackra Hälsninge gårdarna. Efter att vi lämnat Söderhamn kommer vi till Ockelbo för att besöka Wij Trädgårdar en av landets vackraste parker som består av olika visningsträdgårdar. 

Här får vi en guidad tur i Rosträdgården, Örtagården, Köksträdgården, Skogens Trädgård, Barnens Trädgård och Bondens park.Dag tre:

Efter att ha sovit en natt i Gävle styr vi kosan mot Stockholm för ett första besök i Ulriksdals slottsträdgård vilket visade sig vara en jättevacker park och en storslagen handelsträdgård. Innehavare är för oss den kände tv profilen Bosse Rappne.


En del av handelsträdgårdens vackra utbud

Vi fortsätter sedan till Zetas som finns i Stockholm. Personligen hade jag väntat på detta besök men måste i ärlighetens namn säga att jag blev lite besviken. Visst hade de vackra växter men det var växter som passade mera för breddgrad 1-2.

Trots detta lät jag mig nog förföras av en vacker fliksumak som följde med hem. 

Det fanns mycket av fina japanska lönnar och perukbusken som blommade ståtligt.
Dag fyra:

Vi åker med nya m/s Glory till Åbo och åker vidare mot Tammerfors och till Tanja Merikari. Hon är en sprudlande glad och ivrig trädgårds amatör. Här bjuds vi på den absolut bästa entusiasm man kan få. Hon berättar och förevisar på god svenska allt som finns i trädgården. Hon tycker om blommor i Cottages Garden stil och här finns både lusthus och växthus men även rum för hennes 5-åriga son att leka o klättra.


Vårt nästa besök blir Hatanpää arboretum där vi bekantar oss med den vackra trädgården. För mig var detta ett nytt ställe och vi som åker till H:fors allt emellanåt kommer nog att vika in här flera gånger.

Dagen avslutas med ett besök i Seinäjoki och Vihertaimisto handelsträdgård varefter vi kör hemåt. 

Vi har haft en jättebra resa och som guide fanns Lisbeth Vikström med oss och Sune Sundholm fungerade som chaufför. Vi tackar för deras medverkan och för alla glada både gamla och nya medresenärer som var med. Det alltid roligt att stifta bekantskap med andra trädgårdsintresserade.

Text o foto Gun Nylund 
Inga kommentarer: