måndag 15 april 2024

Dahlior                             


Frödahlior

Att driva upp plantor från frön är ett enkelt sätt att få många plantor, men man vet inte vilken färg man får på plantan. Yrkesmässigt har man slutat fröså dahlior.

Dahliaknölar 

När man väljer knölar skall de ha en viss tyngd, är de lätta är de borttorkade. De bör kännas hårda. Ifall knölen har börjat svettas är den värdelös. Dahlior vill ha porös jord vid planteringen. De skolas sedan om i grov krukjord. Ifall man odlar i krukor kan man sätta lecakulor i botten av krukan.

Dahlior älskar gödsel. Hönsgödsel är bra att använda. Högväxta dahlior bör gärna toppas för att de skall grena sig och bli stabilare. Toppa ner den till 10 cm när den är ca 15 cm hög. 

Ifall dahlian inte vill blomma ges NEKO fosfor, kalium gödsel som tillskott. Ju mer man putsar och plockar blommor desto mer blommar den. 

På hösten får de frysa lätt innan de grävs upp. Putsa bort jorden, duscha vid behov och låt torka innan de vinterförvaras var för sig. Ifall de blivit för stora kan man dela dem. Dela så att en knopp syns på båda lökdelarna. Låt sårytan torka minst 24 h innan de planteras.

Om man planterat dahlian i kruka kan man spara den i krukan över vintern. Låt jorden torka upp ordentligt innan du sätter den i vinterförvaring. På våren byter man endast ytjorden och vattnar. Vart tredje år behöver man byta all jord.


Text och bilder: Gun Nylund och Britt-Mari KnutsInga kommentarer: