onsdag 27 april 2011

Trädgårdsmässan och resan till Holland

Nu har det snart gått en månad sen sist och det är hög tid att berätta lite om resan till Holland som en del NÖT:are gjorde tillsammans med J:stads diabetiker.

Här kör vi över Afsluitdijk, det förstår man ju precis vad det betyder. Avslutsdik, det är inget dike utan en vall. Nordsjövallen som är 32 km lång och förhindrar havet att skölja in över Holland.
Vi körde vidare mot en liten fiskeby Volendam, där vi besökte bl.a. en osttillverkare. Där tillverkades också träskor!

Följande dag starta vi med att gå på världens största blomsterauktion! Och den var stor. Huija! Detta är bara en liten del av det hela. Vagnarna gick på spår igenom två rum där köparna satt bänkade vid monitorer och fick data om växten på en storskärm ovanför. Effektivt så det förslår.


Sen fortsatte vi till Amsterdam där hann med en kanaltur för att verkligen förstå hur många kanaler det finns. Och sen ut på stan! Vi blev varnade för cyklisterna som kom som pilar. Vejade inte för slöa turister, nej man skulle verkligen se sej för. Det svischade runt öronen och så var de långt borta. Vi såg nog att de krockade också.

Så kom då dagen D med blomstertåget och Keukenhof. Blomstertåget som startar i Haarlem och kör till Noordwijk. Och Keukenhof som är en jättestor park med 5 miljoner lökväxter på ca 20 ha stort område. Då gäller det att ha knäna iskick!!! Och det var som att gå i en stor godis affär. Här lite smakprov!


Första bilden är på väg till Keukenhof, andra bilden underbar färgsammansättning, bild tre hundtandsliljan som heter oregonum, bild fyra är sånt som jag bara sett i kataloger.

 

På hemvägen åkte vi via Giethorn, Hollands gröna Venedig. Inga vägar bara vattenvägar och fast det var vår nu, så kunde man förstå hur där såg ut mitt i sommaren när allt stod i blom. Vi fick också där en kanaltur med en chaufför med mycket humor. Ett väldigt glatt och gemytligt folk med en speciell humor.


Bild nr 4 väntar vi på båten som ska ta oss runt i Giethorn, och de andra bilderna är från rundturen. Jättevackert!!!
Här pysslar vår ordförande Fredrik om ett ämbar tulpaner!


En härlig resa med mycket innehåll. Nu är jag nyfiken på hur trädgårdsmässan var. Skriv och berätta eller ta kontakt. Hälsar Gudrun tel 050-3826629


1 kommentar:

Carita Schûtten sa...

Tack för fina bilder från den intressanta resan till Holland som också jag hade det stora nöjet att delta i!Carita