måndag 26 mars 2012

Info från senaste träff.

Gun har skrivit ett utdrag från senaste NÖT träffen. 

Bilden här bredvid har dock ingenting att göra med Ikebana. Men man kan säkert snart se snödroppar runtom i nejdens trädgårdar. Härliga tider väntar!

Tid:              Måndag 19.3.2012

Plats:           After Eight

Närvarande: 27 stycken

 

Vi samlades till månadsmöte och kvällens tema var Ikebana till-verkning med Susan Santala-Eriksson. 10 modiga deltagare gav sig i kast med den knepiga tillverkningen av Ikenobo. Före vi började med den praktiska övningen fick vi ta del av bilder  med olika stilar av Ikebana. Vi lärde oss att det finns Ikenobo, Ohara och Sorgetsu  och att den äldsta stilen var just Ikenobo Moribana en upprätt klassisk stil som vi skulle försöka efterlikna. Stilen utgår från himmel, människan och jorden

 

Alla fick samma mängd blommor och man valde själv vilken blomma som blev himmel, människa eller jorden. Vi börjar från Shin-himmel som blir den längsta blomman som är klockan 11 på Kenzan den skall luta i 15 graders vinkel mot vänster. Sen följer Soe-människan i ¾ längd och placeras klockan 8 på Kenzan och dras i 45 graders vinkel mot vänster. Till sist kommer Hikae-jord som är en ½ längd klockan 4 på Kenzan och den blomman dras 75 grader mot höger axel.

 

Sammanfattningsvis var det inte så lätt, vi var alla nybörjare  och våra arrangemang fick olika utseende men vi kunde konstatera att det fanns inga rätt eller fel så länge vi själva var nöjda. Annat hade det varit om vi haft en japansk lärare då hade vi säkert fått laga om våra arrangemang.

 

 

 

 

 

 

1 kommentar:

Lis-Marie sa...

En mycket givande kväll. Trevligt att få "tillverka" något själv och inte bara sitta och lyssna. Mera sådant!