torsdag 30 augusti 2012

NÖT:s utfärder i augusti

    Nu är augusti till ända och vart tog sommaren vägen! Vi har ändå hunnit med ett par kortare resor under augusti månad. Den första gick till Lappo och den andra till Karleby.


En spännande dagsresa i närområdet blev det när knappa 50 trädgårdsentusiaster styrde kosan mot Lappo och Jokilaakson puutarha och Savipajan Lintukoto som första stopp.

Vid Savipajan Lintukoto fick vi kaffe och smörgås och husmor berättade kort om stället och sen promenera vi i trädgården och butiken blev väldigt populär. Där fanns bl.a. keramik från egen tillverkning.En verkligt vacker trädgård som utstrålade harmoni ett skönt lugn.

Efteråt körde vi till Närpes och Linds kök dit vi kom för tidigt, men de visste en trädgård vi kunde besöka medan vi väntade på mat.

Att besöka John Gullans trädgård var annorlunda därför att hela trädgården är planterad i grus!!! Här finns ett hundratal rosor och 300 olika perennsorter. Dahlior finns det ca 300 st och åtminstone 1000 st liljor. Ett klart bonus för resan. Intressant!

  

 

 

 

  1. Efter det besöket smakade maten ypperligt!

  2. Götas hemträdgård. Trädgården smyger in i kuperad, stenig naturskog. Harmoni mellan färg och form Trädgårdens yta ca 2500 m2.

  3. Maritas och Lars-Oles samlarträdgård. Trädgård på 3000 kvm.Mycket sten. Ca 1700 olika växter. Ca 150 olika klematis. Många vivor samt alpinarter. Flera dammar. En samlarträdgård med växter från egna frösådder. Trädgården utökas varje år med nya rabatter, växtsorter och olika projekt. Många växtsorter som inte hittas i plantskolor.


Ja, efter dessa så olika och därmed intressanta trädgårdar for vi hemåt med alla sinnen välfyllda!

 Så till "Resa nr 2".


Den halvdagsresan var inte lika stor, lite över 20 personer hoppa i en mindre buss och körde till Kortjärvi by i Terjärv och Sixten Ahlsveds hemträdgård och atelje. Förutom att han är en skicklig konstnär har familjen en stor trädgård där Sixten har sina underfundiga hus och byggnader inbäddade i stora blomsterhav. Han använder den stora penseln när han arbetar i trädgården. Måste ses!!                           Ja, vad är detta? Jo, sparris á la Sixten!!!

Därefter åkte vi norrut till Karleby och Villa Anne! Den trädgården har 15 år på nacken och Juha-Matti som kom emot oss var kvick att påpeka att en trädgård blir aldrig färdig. Så sant så! Och där fanns både konst och skulpturer blandat med lite ovanligare växter som ändå är härdiga här uppe. Deras utmaning är just att försöka hitta olika specialiteter som klarar sej i zon IV. Så bar det av till Mustakari där kaffe och smörgås väntade.

Stadsherrgården Snöstjärnan är en oas mitt i stan med bl.a. inkvartering i hemtrevlig gammaldags atmosfär. Värdinnan kom själv och tog emot oss och hon berättade om stället och att där fanns bara ett fåtal björkar när de kom dit och idag är det en lummig trädgård. Hon tog oss tillbaka till sekelskiftet också för en stund. Jättetrevligt!

Majsas och Jormas hemträdgård är med i Öppna trägårdar. Och där såg man en lång rad med bilar längs vägen. det var dagens sista stopp. Jag tror att bilderna får tala.Så var den dagen till ända, men de som ville hann se egna valda trädgårdar!

Vi ses!


 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

Och som det smakade

 

 

 

  

Inga kommentarer: