onsdag 18 februari 2015

Nåt smått från årsmötet

DSC_9242Hej igen! Ja så var då årsmötet för detta år undanstökat. Jag låg i flunssa och kunde inte delta men har lagt ut "armar" som hjälper till. Här kommer årsberättelsen som mötet ville ha publicerat: 


Norra Österbottens Trädgårdssällskap r.f.


Verksamhetsberättelse för 2014.


Vi minns trädgårdsåret 2014. Årets första månadsmöte 20.1. på Hötorgscentret. Lindell-flower representant visade bilder och berättade om trendiga inneväxter för oss.

Årets årsmöte hölls på Hötorgscentret 24.2. Efter årsmötesförhandlingarna bjöd föreningen på kaffe med tårta. Vi såg också på bilder från trädgårdsmässan i Helsingfors och från Umeåmässan. Roskorten som är resultatet från vår fototävling inleddes försäljningen av på årsmötet.

På mars-månadsmötet presenterade Sonja Nyholm från Svanbäcks Bussar vårens trädgårds - resor. Trädgårdens ABC fortsatte Fredrik med ge oss information om nya frön och lökar.

Leif Blomqvist har gett ut en bok om Rosor i Norr, som han visade bilder från och berättade om på april-mötet. Efteråt fick intresserade köpa boken.Efteråt fick vi en lektion om att beskära buskar och träd.

Praktisk förevisning om att beskära äppelträd fick vi bekanta oss med vid Bystugan i Bennäs 12.april. Efteråt fick vi värma oss vid den sköna elden i spisen och dricka varm kaffe med dopp. Vi fortsatte sen undervisningen vid den nyplanterade skolgården vid Sursik skola.En lärorik dag.

På Sunds Trädgårdsdagar 23-24.5. var vi som traditionen bjuder på plats vid vårt bord och presenterade föreningen.I gissningstävlingen gissades friskt på trendiga kryddväxter och nya medlemmar skrevs in i föreningen.

I mitten av maj gick en resa till Turi blomstermarknad i Estland. En del av föreningens medlemmar deltog i resan som lockar trädgårdsintresserade från när och fjärran, en annorlunda blomstermarknad helt i blomstervänners smak

Till Petterssons Trädgård i Esse söker vi oss gärna i maj, så gjorde vi också i år för att inhandla av deras frodiga och välväxta plantor till våra sommarrabatter.

Den 9:nde juni var det dags för vårt årliga plantbytarjippo. För att få vara med och byta plantor skall man vara medlem i vår förening.Jippot sker på ängen vid Rosenlund och det gynnar nog en del gamla växter som finns i trädgårdar lite här och där och som på så sätt sprids vidare av oss när vi delar med oss och byter med varann.

Att vara med och binda blombuketter, trä asplöv på band för att dekorera midsommarstången vid Rosenlund hör till föreningens tradition.Denhär midsommaren var det många som kom och hjälpte till, stämmningen var god och mycket folk samlades i gemenskapen med att resa stången.

Den 30.6. var vi många som samlades i Barbro Haasiosalos fina trädgård på Tallbacken i Bennäs. Ett sommarregn hindrar inte oss trädgårdsvänner,men regnet upphörde och vi njöt av den välskötta och vackra trädgården.

I juli den 7:nde var det dax för nya trädgårdsbesök. Denhär gången styrde vi kosan till Ytteresse och Maj Ahlviks välplanerade och vackra trädgård. I Ytteresse finns också Finlands vackraste trädgård 2013, vi fick stiga in i Sofia Södös härliga trädgård och bara njuta av alla intryck runt omkring oss.

Nu äntligen blir det augusti och dags för vår endagsresa, planerad till Vasa med omnejd.

Sainios handelsträdgård har flera år varit på medlemmarnas önskelista ,där inledde vi dagen med att inhandla växter.Efter en god och mättande lunch fick vi ta del av Larz Danielzons spezialplantor som han visade och berättade om och som vi också fick köpa av. Ännu var det inte så bråttom hem att vi inte hann med att besöka två verkligt fina hemträdgårdar i Kvevlax.

I september samlades vi i Kållby, för att bekanta oss med tomatodling vid Torp Handelsträdgård. Vi fick smaka på olika tomatsorter och en intressant presentation om företaget och varsin påse med tomater ännu som present fick vi med oss. Sen for vi vidare till Fresh Servant i Edsevö, där blev vi också väl emottagna och blev informerade om grönsakshanteringen på deras företag.Kvällens utfärd var lyckad. September månadsmöte fortsatte vi med att fördjupa oss i tomatodling,Fredrik odlar många olika intressanta tomatsorter som han presenterade för oss. Vi bytte också frön som vi samlat in i våra trädgårdar med varann.

Mika Lehtinen berättade om sin passion:Bonsaiodling för oss på oktobermötet. Kanske det var många av oss som inte var så insatta i de småväxta bonsairna och dess skötsel,det fick vi ändrat på.

Höstbesök på Sunds Trädgård i slutet av oktober, hör alltid till de mera välbesökta tillfällena i vårt program i vår förening. Enkla och stilfulla höstdekoratiner både till våra dörrentreer och till att pryda våra nära och käras gravar fick vi inspiration till.

Trädgårdsplanerarens visioner var kvällens tema på vårt novembermöte.Kvällens föreläsare hade injuknat så Fredrik fick berätta om sina visioner i trädgårdsplanering, vi fick en intressant föreläsning i ord och bild.

Årets julfest gick av stapeln på Sannis kök. En spontant glad och trevlig julfest där vi trivdes i glada musikanters sällskap och därtill ännu verkligt god mat som vi fick ta för oss från ett vackert julbord.De var en verkligt bra julfest.Frölådan gick i år till Kristina Snellman.

En förändring på våra möten har vi provat på under året. Kaffepriset har höjts så att det räcker till att betala hyran för på Hötorgscentret. Vi hoppas det har mottagits av våra medlemmar med förståelse och att det behövs då inget talkofolk för serveringen. Likaså har vi tidigarelagt mötestiden med en halvtimme så att vi inleder månadsmötena med att kaffet serveras från kl.18.30 och själva mötet inleds kl. 19.00, och då har kaffepausen blivit slopad i mitten av programmet.

Nya medlemmar har också tillkommit i år till vår förening. Vi välkomnar alla blomster- och trädgårdsintresserade till gemenskapen i vår förening.Hoppas att vi kan uppfylla era förväntningar och att vi träffas i glada odlingsvänners lag.

Vår blogg lever verkligen ett gott bloggarliv, den ger oss mera utförligare information än det som ryms med på vår annonsering i minneslistan. Gudrun Andersson sköter om och uppdaterar vår blogg. I Trädgårdsförbundets blogg: ”Snack i rabatten” har Barbro Haasiosalo blivit utnämnd att skriva i bloggen.

Carita Shutten och Gudrun Andersson deltog från föreningen i Trädgårdsförbundets årsmöte i april 2014 i Åbo.Fredrik Sandström valdes till en ny två-års period i trädgårdsförbundets styrelse.

Föreningens hederstallrik tilldelades 2014 till Anne-May Salo,kassör i föreningen.

Så vill jag rikta ett tack till alla våra trevliga medlemmar för ett gott samarbete under året. För allt som ni ställer upp på och deltar i månadsmöten med lotterivinster,plantor till plantjippot. och för att ni delar med er och visar och berättar från era resor, det ger oss alla en vidare och rikare värld att uppleva med varann.

Sekr. Viveca Björk            Bild Börje Nylund

Kommer med mera info och namn när jag fått dem.

imagesEPB2T1MG  

Vi ses!


 


 


 

 

Inga kommentarer: