måndag 31 augusti 2015

Sommarresan till södra Finland

Norra Österbottens Trädgårdssällskaps sommarresa den 07-09.08.2015

Vi startade vår sommarresa tidigt på fredag morgon med att plocka upp glada NÖT:are i Edsevö, Jakobstad, Nykarleby och Jeppo. Vi var 29 st plus chauffören Jurgen Smedinga och vi reste med bussbolaget IngvesSvanbäck.

Vårt första stopp var vid Pinsiön Puutarha där vi fick kaffe och semla. En trädgårdsmästare berättade för oss lite om Pinsiös historia och sen fick vi gå runt på egen hand och göra inköp. Sen fortsatte vi till Rönnviks Vingård i Laitikkala, där vi fick en krämig fisksoppa och bröd med pålägg. Till efterrätt var det pannkaka med sylt och grädde och kaffe. En del vinflaskor hittade också nya ägare.

Vi fortsatte till vår första hemträdgård i Hattula, Mikkolan puutarha. Där togs vi emot av ett entusiastisk par som bjöd på saft och herrn i huset berättade lite om trädgården. De hade över 250 olika träd och buskar och en hel del var exotiska minnen från deras resor till sydligare breddgrader, men de fick dem att klara sig i södra Finland. Vi såg en del spännande sorter vi inte sett tidigare och bl.a hade han 12 olika magnolia sorter, men de var utblommade. De hade också flera dammar och en pool med olika perenner runt. I skogen hade de ovanligare barrträd och många olika rhododendron. Vi fick också köpa en del rariteter med oss hem. Eftersom besöket kostade överräckte vi en mindre gåva, en brödduk och smörkniv med Tro-hopp och kärlek.

Följande ställe var Kiva Piha i Mäntsälä och de hade utställt en massa fina skulpturer. De var gjorda i betong och därför var de jättetunga och ganska dyra, men otroligt vackra. De hade också gjort olika stensättningar och Risto berättade för oss om olika nyheter. Bl.a hade de plattor som såg ut som trä och stockändar, men de var gjorda av betong. En del plantor hade de och också mindre skulpturer och något smått köpte någon med sig hem. De hade inte så mycket som vi kunde köpa med oss och de satte mycket tid på att berätta för oss, så vi överräckte en gåva, Tro, hopp och kärlek i keramik.

Efter en lång dag var det skönt att checka in på Haikko Spa hotell och vi fick vila innan middagen. Det var en otroligt vacker omgivning och vi kände oss som prinsessor och prinsar när vi fick äta middag i Romanovsalen på Haikko Herrgård. Det var en jättefin sal med fina stolar, fint dukade bord med vita dukar och kristallkronor. Vi bjöds på oxinnerfilé med Madeirasås och Rabarberpaj med vaniljskum till efterrätt. Sen var vi mätta och belåtna och nöjda med att gå och sova efter en fin dag.

Lördag morgon började med ett besök till Brunbergs chokladfabrik, där vi fick shoppa loss på godis.

Sen fortsatte vi till Bernt Olins och Märta Vesterbacks trädgård i Borgå. Det var en glad Bernt som kom emot oss och berättade om sin trädgård. Han berättade bl.a. att han fyllt en meter ny jord när han gjorde om sina perennabänkar, för att de skulle bli så frodiga som möjligt. Här fanns perenner, rosor och olika träd och buskar. De hade en fin nyttoträdgård i lådor och flera olika växthus med tomater och över 140 olika chilisorter. Där fanns också en äppellund med många olika sorter och också päron, körsbär och plommonträd. Sen bjöd Märta på äppelmust i trädgårdspaviljongen och vi fick möjlighet att köpa hem deras apelsinmarmelad med chili och hotchili för såser och dip. Det var en otroligt stor och mångsidig trädgård och vi förvånades över att två mänskor orkar sköta den och dessutom skörda allt som kommer. Vi överräckte som tack ett Tro, hopp och kärlek i keramik.

Vi fortsatte sen till Margareta Grönkvists och Kurt Snåres hemträdgård, också den i Borgå. Där blev vi mottagna av en glad äldre farbror, som var hem från Kronoby och han var otroligt glad över att få besök av österbottningar. Han har varit svårt sjuk under våren och sommaren och de visste inte om de kunde ta emot oss först, men frun i huset ville göra det för mannens skull. Det var en otrolig glädje för Kurt och han sa att han kommer att leva länge pga detta besök. Margareta berättade om trädgården och hon var en mycket anspråkslös dam som ursäktade sig flera ggr för att rosorna var utblommade och att hon inte hunnit med allt. Men jag tror att det var den mest välskötta trädgård någon av oss sett och de hade ett otroligt fint grönsaksland med raka linjer och absolut inget ogräs. Det fanns många olika rosbuskar, perenner och klängväxter och hon berättade att deras trädgård heter Rosengården. I lusthuset serverade hon Rosengårdens vin och snacks åt oss (det var inte eget gjort vin, utan köpt på Alko) och det smakade alldeles utmärkt i solgasset. Jag tror att det var den här trädgården som lämnade mest i minnet hos alla, både för att det var en jättefin trädgård och att värdparet var otroligt varma och hjärtliga och var lika glada över besöket som vi var. Vi överräckte som gåva Tro, hopp och kärlek i keramik och frun i huset sa direkt att hon vet platsen för det.

Vi fortsatte till Degerby Gille i Lovisa där vi bjöds på fisksoppa och till efterrätt en jättegod kaka. Servitrisen var en trevlig prick med ordentliga ljudresurser som charmade oss kvinnfolk lite. Efter lunchen fortsatte vi till Olga och Markku Pulkkinens trädgård i gamla stan i Lovisa. De hade med jämna mellanrum öppen trädgård och deras trädgård kallas för kungens Damm. Markku berätade på svenska om husets historia och Olga visade trädgården. Det var en gammaldags trädgård med lantlig charm och fina färgskalor. Man såg att frun i huset hade en konstnärlig ådra. Vi tackade för besöket med en brödduk och smörkniv med Tro, hopp och kärlek, eftersom de tog betalt för besöket.

Vi fortsatte med bussen till Kotka och körde förbi Sapokka vattenpark, men beslöt att fortsätta till hotellet. Sen var kvällen fri och de som ville ta det lugnt, hade möjlighet till det. Och de som ville besöka Sapokka parken fick promenera dit. Många tog tillfället i akt att se denna berömda vattenpark både i dagsljus och skymning.

Söndag morgon startade vi med sikte på Mustila Arboretum. De hade inte lovat att de kunde fixa någon guidning, men de skulle försöka ordna det i mån av möjlighet. Vi blev otroligt förvånade och överraskade när sonen till grundaren, Peter Tigerstedt kom emot oss och sa att han skulle guida oss runt. Han hade så mycket att berätta för oss om de olika växterna och speciellt rhododendron. Vi fick också sitta i skogskyrkan och han berättade hur den kommit till och att den välsignats av biskopen. Där hålls både vigslar, dop och gudstjänster och det finns också möjligheter att ordna andra festligheter. Vi upplevde Mustila på ett helt annat sätt än om vi bara gått runt själva med en karta i handen. Det var en otrolig upplevelse för oss trädgårdsintresserade att få en guidning av Peter Tigerstedt. Sen fick vi handla plantor och dricka kaffe. Trädgårdsbutiken var tyvärr stängd på söndagar och det var en liten besvikelse.

Efter Mustila forstsatte vi till den sista hemträdgården, Lakiassuos i Kouvola och det var ett trevligt par med en liten hund som tog emot oss. Frun i huset var konstnär och arbetade med Tiffany glas och det märktes i hela trädgården. De hade vunnit flera pris för sin trädgård och där fanns fina träd, buskar och perenner. Bl.a. hade de ett pergola hus med klängväxter runt, som pipranka, klematitis mm. och alla blev alldeles fascinerade av detta. Vi tackade paret för besöket med att överräcka Tro, hopp och kärlek i keramik.

Vi fick tips om att det finns en handelsträdgård i närheten som hette Viherpiste, så där fick vi köpa de buskar och perenner vi se tt under vår resa. Tanten som sålde där blev nog lite chockad, när det kom en hel busslast köpglada kunder och hon kom sen ut och tog ett foto av bussen. Det var kanske den bästa söndagskassa hon haft på länge?

Sen fick vi lunch vid Majakkala Paviljonki vid Vääksy kanal. Det var en buffé som alla var nöjda med och utsikten var otroligt vacker vid vattnet med alla båtarna.

Vår sista etapp var vis Vanha kamana i Keuru där vi fick kaffe och bakelse i en underbart fin slottsmiljö. En del av oss såg också dockutställningen på övre våningen. Det var ett bra slut på vår resa.

Alla resenärer verkade glada och nöjda med vår sommarresa och tyckte de hade fått se och uppleva mycket.

Vår ordförande tackade chauffören Jurgen med en chokladask och reseledaren Barbro tackades med en fågel i trä och en chokladask. Vi var hemma vid 22 tiden och alla hittade sina påsar de köpt under resan.

TACK till alla NÖT:are som deltog i vår sommarresa.

Barbro Haasiosalo

reseledare

Inga kommentarer: