torsdag 16 juni 2016

Reseberättelse - Jäneda

Resa till Estland, Jäneda 27-29.06


Vi startade tidigt fredag morgon med att plocka upp resenärer från Sale i Bennäs, Edsevö, Jakobstad, Nykarleby och Härmä. Vi var 42 stycken plus chauffören och alla var på glatt humör, trots den tidiga morgonen, och såg fram emot NÖT:s resa. Vår busschaufför från Ingves/Svanbäck/Haldin&Rose var Jurgen Smedinga.

Vi körde sen till Parkano, där vi fick oss en kaffekopp med tilltugg, för att orka vidare till nästa stopp. Det var till Överby Axxell, där de utbildar trädgårdsmästare och där blev vi väl mottagna av Markus Engman, som är lektor vid utbildningen där och också med i Trädgårdsförbundet. Fredrik Regårdh visade oss runt i växthuset och gårdsbutiken och redan då började det rycka i våra börsar. Speciellt sug fick en klematis intigrefolia, som var en specialsort de hade. Annat smått och gott hamnade nog också i kassarna. Efter rundturen åt vi en god lunch tillsamman vid Margreteparks lunchcafé och sen fick alla fritt gå runt på området. Det var utställningar i Margretepark, eftersom de ordnade trädgårdsdagar fredag och lördag. Dock var det inte så många utställare på plats på fredag, men det var jättefint i parken, så vi kunde ströva omkring och titta på blommor och buskar.
Vi fortsatte vår resa mot Tallink terminalen och båten Ms Star avgick kl 16.30 med kosan styrd mot Tallinn. Vi anlände till Tallinn vid 18.30 tiden och då fanns det önskemål om att få besöka Super Alko, så vi hann dit en sväng också. Efter det checkade vi in på Park Inn Radisson hotellet, som låg alldeles invid Gamla stan. En del av gänget passade på att promenera in till stan för en matbit och för att titta på gatulivet på kvällskvisten, medan andra nöjde sig med en matbit på hotellet och sen i säng efter en lång dag.

Lördag morgon startade med en frukost på hotellet innan vi alla samlades i bussen för en intressant dag med nya spännande mål, som inte någon av oss hade varit med om tidigare. Vi började dock med en timme vid Karnalux, så de som ville fylla på sitt handarbets/hobby lager, hade möjlighet till det. Det var en intressant upplevelse med garn, tyg och tillbehör från golv till tak i många rum, så alla köpglada fick nog behovet tillfredsställt.
Sen fortsatte vi till vårt huvudmål, Jäneda som låg ca 1 timme och femton minuter utanför stan. Det pirrade nog lite extra hos reseledaren, för vi visste ju egentligen ingenting om denna marknad. Vi kan väl dock alla konstatera att det var en fullträff och ingen behövde gå tomhänt därifrån. Det var bra indelat i olika sektioner, som bestod av mat, hantverk, trädgårdsverktyg och plantor och växter av alla de slag. Jag tror nog att ögonen började lysa lite extra på de flesta, när de märkte vad som fanns framför dem.Alla började jaga rariteter och när man möttes under marknaden, så frågade man: vad har du hittat? och sen skyndade man vidare efter nästa raritet. Klematis och speciellt rosor fastnade nog hos de flesta och sen liljeknölar som skulle bli stora som ”träd” verkade speciellt intressanta. De flesta hade också en Vegelia av någon sort, för de var otroligt vackra med sina rosa blommor. Vinrankor, sommarblommor, gula hallon mm fanns det också i de otaliga påsar som packades in under  bussen. Chauffören plockade glatt in och sa att han hoppas vi kommer ihåg vad vi handlat.
Vi fortsatte vår färd till Sädevälja besöksgård och blev väl mottagna av Margus Proos, som visade oss sin underbara trädgård. Det var ett väldigt speciellt hus de hade och han berättade historien runt det. Vi fick vandra runt i trädgården och sen hade han också plantor till salu,bl.a perenner, azaleor, rhododendron, blåbärsbuskar(estnisk sort) och mycket mera. Intressant var också ett storkbo som fanns på tomten i en telefonstolpe och som ni ser på bilden finns det en stork i boet.Efter det fortsatte vi till hotellet i Tallinn och konstaterade att alla var ganska trötta efter en lång dag ute i det vackra vädret. Vi åt gemensam middag på hotellet, det var skönt för alla trötta ben. Middagen var dock kanske inte så lyckad. Maten var god, men de hade svårt att få fram maten i tid och en del av oss fick vänta ganska länge.
Det var ännu en del som orkade gå ut på stan efter middagen, men de flesta gick nog och lade sig efter en lång dag.

Söndagen startade med en god frukost och utcheckning från hotellet. Vi styrde kosan mot Hortes plantskola, vilket också var en ny upplevelse för oss. Vi blev glatt överraskade över det stora utbud de hade och det var verkligen fina och kraftiga växter. Många av oss satsade på klematis och azaleor, för de var verkligen fina och prisvärda. Dessutom fanns det krukväxter, trädgårdstillbehör, inredningsartiklar, godis och vin mm. De som ville ha förmiddagskaffe kunde också få det i deras café.
Busschauffören hoppades att alla hade koll på vad de handlat, för det kunde han inte hålla reda på. Som ni ser var det fullt förståeligt, för bussen var full av växter.Sen sökte vi oss till terminalen för hemresan och vi åt gemensam buffé på båten.
Vi började köra vid 16 tiden från Helsingfors, med siktet inställt på hemtrakterna. En kort paus vid Pirkkala Abc och en längre paus vid Juustoportti och vi var hemma ca 23.30 tiden.
Chauffören och reseledaren tackades av ordf Fredrik Sandström och det uppskattades. Rose-Maj Lindström framförde också ett Tack och alla blev nog rörda av hennes fina ord.

Vi kan konstatera att vi haft en fin resa och det är nog en resa som nog lämnar i minnet hos våra resenärer.

Tack!
Barbro Haasiosalo, reseledare
(en del av bilderna är lånade från Facebook, jag hoppas det är okej)

1 kommentar:

Siv Joskitt sa...

Mycket trevlig och givande resa, det tackar vi för.