NÖT:s resa till Västerbotten 5-7.8 2016
Vår resa startade tidigt fredag morgon den 05.08, med att samla ihop resenärerna vid Sale Bennäs, Jakobstad, Nykarleby och Munsala. Vi var ett glatt gäng på 41 personer och vår chaufför Jurgen Smedinga från Ingves&Svanbäck och Haldin&Rose. Vi körde mot Vasa och terminalen. Wasalinebåten avgick kl 9.00 och vi åt lunch på båten. Vi var framme i Umeå kl 12.30.
Vår första hemträdgård fanns i Husum utanför Örnsköldsvik och där tog Marie Viberg emot oss i sin underbart vackra trädgård. Man kände rosendoften så fort man steg ur bussen. Hon berättade att hon hade över 400 rosor i detta läge, för tyvärr hade en del strykt med under den svåra vintern. Hon har fungerat som provodlare för rosor i sitt län och därför hade hon en hel del spännande sorter. Vi gick runt och njöt av rosor, klematis och liljor och Marie berättade också en del knep hon gör för att föröka sina rosor. Hennes mamma bjöd på kaffe och fika på terrassen en trappa upp och vi kände oss verkligen välkomna där. Marie sa att det var hennes första besöksgrupp från Finland och hon tyckte det var otroligt spännande och intressant, eftersom hennes favorit rosor var Poppius och Ilo. Vi fick också köpa med oss rosor, perenner och klematis från hennes trädgård. Vi gav en gåva som tack för besöket i form av en löpare med Tro, Hopp och kärlek.
Vi satte oss i bussen för att köra mot Bispgården och Solveigs trädgård. Det tog lite längre att köra än vad beräkningen varit, så vi blev lite försenade dit. Dessutom var trädgården svår att hitta, för den fanns vid Döda fallet, men mitt i obygden och vi såg absolut inget annat än skog och berg. Efter ett telefonsamtal till Solveig bekräftade hon dock att vi var på rätt ställe och hon sa att om vi stiger ur bussen och går nerför den branta backen kommer vi att se hennes trädgård. Ner vi gick nerför backen så häpnade alla över det vi fick se. Huset stod alldeles dolt av grönska och nedanför sluttningen mötte oss jättehöga berg och på andra sidan huset fanns en alldeles underbar sluttningsträdgård. Jag tror inte många av oss sett något liknande. Porlande vatten nedför bergen, små dammar och otroliga växter som växte frodigt. Hon berättade att hon varit borta en månad och inte hunnit sköta trädgården, men det märktes absolut inte. De hade också byggt av gamla värmefönster en typ av vinterträdgård och där växte persikoträd som var för zon 1. Det kändes som att komma till medelhavet med vinrankor, persikoträd och plommonträd som växte sig höga. Solveigs man berättade att de inte hade någon värmde där, utan det var ca -10 grader när det var som kallast under vintern, men ändå klarade de här växterna sig där. Som tack för att vi fick besöka hennes trädgård fick hon Tro, Hopp och Kärlek i keramik.
Dagens motionspass kom sen när vi skulle upp för backen tillbaka till bussen, men alla klarade av det med hälsan i behåll.
Vi checkade in på kvällen på ett fjällhotell i Hammarstrand och vi var i stort sett ensamma på hotellet, eftersom det var ett litet hotell. Vi avnjöt en jättegod middag tillsammans innan alla gick till sängs. Hotellet hade inte så hög standard på rummen, men miljön och allt runt omkring var alldeles underbart och alla verkade nöjda.
Lördag morgon startade med ett besök hos Larz Danielsson och han tog emot oss och hälsade oss välkomna till Pålsgård i Hammarstrand. Han hade sin växtodling, Specialplants, vid en gammal butik som hade ägts av hans morföräldrar. Han sa att han förstod att alla ville handla först och försöka hitta rariteter, så vi inledde den stora jakten på rariteter vi letat efter. Jag tror nog de flesta hittade det de sökte och gjorde man inte det, så kunde man fråga Larz och han hittade det i sina gömmor, bl.a en gullgentiana var väldigt efterfrågad. Sen fortsatte vi i hans trädgård 300 m längre bort. Det var hans bror som bodde där, men Larz hade brukat trädgården sedan han var 15 år och hade lov att göra det så länge han orkade. Där fanns många spännande växter och trädgården var uppbyggd med stenar och torvblock. Bl.a fanns där en björk som liknade Orrnäs björken, men hade lite större flikiga blad. Larz berättade att han hittat den i skogen och flyttat den till sin trädgård och därför gett den namnet Pålgårdsbjörken. Det var några som fick plantor med sig hem av den och den har nog ingen annan i Österbotten. Efter trädgårdsrundan var det ännu någon som ville köpa någon raritet de sett i trädgården. Vi tackade Larz för besöket med att överräcka Tro, Hopp och Kärlek i keramik.
Vi körde nu mot Örnsköldsvik i hällande regn och vi var glada att vi fick sitta i bussen. Vårt nästa besöksmål var Villa Fraxinus där vi fick avnjuta en god lunch tillsammans och det smakade verkligen gott i den underbara miljön. Andreas Geringer berättade om Villa Fraxinus för oss och att han och hans familj köpt det för ett par år sen av den ursprungliga ägaren. De hade också egen framställning av tång- och alggödsel som de tappade på flaskor och som vi fick köpa med oss. De skötte hela trädgården i stort sett själv och vi fick gå på en rundvandring runt i trädgården och till och med genom deras vardagsrum, eftersom vinterträdgården gick där igenom. Tyvärr var det lite blött,så det blev inte så lång rundvandring. Detta är ett ställe man helt klart kan besöka på nytt på egen hand och ha god tid på sig, för det fanns mycket spännande växter att upptäcka.
Vi fortsatte sen till Monica Söderström, bloggaren för Gladigrönt. De hade en trädgård vid sitt sommarställe och det som var märkbart var att de odlade allt i sand. Tomten sluttade rejält och det var säkert en utmaning att sköta den trädgården. De växter hon var mest stolt över och sa var rariteter, hade hon köpt på Blomqvists i Lepplax. Det fick nog de flesta av oss att dra på munnen lite. Hon hade en jättefin damm mitt i trädgården med alldeles underbara näckrosor och hon sa att de övervintrade där. Vi fick också köpa med oss växter, för det visade sig att hon hade en handelsträdgård inne i Örnsköldsvik (där de bodde på vintrarna) och hade tagit en del växter därifrån, som hon sålde.
Hon tog inträde till trädgården och hade också öppet för allmänheten den här dagen. Man hade också möjlighet att köpa fika om man ville.
Vi överräckte som gåva en löpare med tro-hopp och kärlek, som tack för besöket.
Sen styrde vi kosan mot Umeå och slutade dagen med ett besök på Strömpilen, innan vi checkade in på hotell Winn mitt i Umeå centrum. En del sökte sig ut på stan för en matbit och andra åt på hotellet. Alla var nog trötta efter en lång dag med många upplevelser och intryck, så det var skönt att krypa ner i mjuka sköna sängar.
Söndag morgon avnjöt vi en god frukost på hotellet och checkade sen ut. Vi körde mot Holmsund och Smultronstället där Frank tog emot oss. Vi fick 20% på alla inköp den här dagen. Trots att det var in i augusti hade de otroligt fina växter och ett stort utbud och jag tror nog alla fick någon kasse med sig till bussen. Det här är en handelsträdgård man absolut ska besöka, för det är Norrlands största och de har mycket ovanliga växter, som ska passa för våra förhållanden.
Sen var det dags för terminalen och båtresan hem. Vi åt skärgårdsbordet tillsammans och alla var mätta och belåtna.
Redan under båtresan kom det förslag på nya resmål inför nästa sommar, så det visar ju att våra medlemmar tycker om våra resor.
Med en buss full av blommor och glada, men trötta resenärer startade vi från terminalen mot hemtrakterna.
Det hade lämnat en del pengar över från uppsamlingen för besöken i de trädgårdar som tog betalt och busschauffören avtackades med lite sött och lite salt. Reseledaren tackades också med en underbar blomställning med en vacker alunrot i och jag blev oerhört glad för uppskattningen. Det är alltid svårt att veta hur resan blir, när man bara planerar från det man ser från nätet och vad andra rekommenderar. Jag upplevde dock att alla var nöjda med resan och att de fått uppleva och se mycket, som man kanske inte gör på egen hand.
Tack till Er alla som var med och gjorde att vi fick en trevlig resa!
Barbro Haasiosalo, reseledare
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar