tisdag 11 oktober 2016

Höstens första månadsmöte

Det är den 10:e oktober och höstens första månadsmöte på Hötorgscentret är avklarat.
Vi var många på plats och diskussionerna flödade vilt över kaffekoppen medans bordsgrannen smaskade på sin goda nybakta macka!


Barbro inledde mötet med massor av aktuell information.
Den 21.11 hålls julinspiration på Lindell Flower i Karleby. Vill man åka buss så startar den kl.17.30 från busstationen och kör Larsmovägen där den stannar på ett par ställen ifall man vill stiga på där. Pris 10€/person för tur/retur med buss till Lindell Flower. Vi får mingla i butiken och inspireras, vi dricker kaffe och Owe Salmela (känd från Strömsö) föreläser om julens trender och annat aktuellt. Vi börjar på ca 18.30.

Förhandsbeställning av föreningens almanacka är igång! Man kan nu förhandsbeställa för 8€ genom att skriva upp namnet på listan  som cirkulerade på mötet (var du inte närvarande så kan du maila in på blomster.jakobstad@gmail.com så skriver vi in dig.), betalar gör man när man hämtar ut sin almanacka. Namn och telefonnummer! Efter sista november är priset 10€. Almanackan delas ut först på julfesten, men kan även hämtas från Sunds eller på januari möte.

En annan deltagarlista som skickades runt var anmälan till julfesten. Julfesten blir även i år på Epoque och går av stapeln den 12.12. Fullständig julbuffé med både kallbord och varmbord står uppdukat och vi medlemmar betalar 25€/person för detta. Ickemedlemmar betalar 30€.

Fredrik höll en intressant föreläsning om övervintring av känsligare växter samt annat aktuellt i trädgården.


Han berättade om rosor (eller andra lite känsligare växter, men som övervintrar på friland), och hur de står planterade, om kupning, tö efter marktjäle, täckning med vinterskydd och hur du skyddar busken från ex. sorkbesvär. I år är risken stor för sorkangrepp! Klipp gräset och håll trädgården snygg inför vintern, då har sorken inget skydd att ta sig fram i. Efter att snön kommit, kan man också trampa snön runt träden för att minska risken för sorkgångar.Vintertäckmaterialet har lågt ph och är näringsfattigt. Använd det som kompostströ till våren istället för att använda det som jordförbättring, så får ni bättre användning för materialet. Viktigt är att inte kupa växten med vinterskyddet (är en typ av torv) för tidigt. Det stiger upp fukt i torven och växten kan bli mögelskadad. Vänta tills det börjar frysa på.

Ett annat alternativ för vinterskydd är vintertäckduk som fungerar som ett isoleringslager.
Passar bra för exempelvis klätterväxter som växer uppefter väggen. Fäst tyget på spaljén så att växten blir skyddad. Den gör att temperaturen jämnas ut och inte sjunker för snabbt. Till våren skyddar den växten när solen börjar lysa på och marken ännu är frusen.


Vinterförvaring inomhus/källare:


Lufttemperatur under 5 grader, så kan växten övervintra i mörker. Över 5 grader börjar växten producera vattenskott. Kommer dessa så behöver de beskäras till våren, strukturen i dem håller inte. Bara temperaturen är tillräckligt låg så kan vintervilande växter klara sig flera månader i mörker.
10-12 grader och mycket ljus, ex stort fönster, så kan de övervintra inomhus. Bra med extra belysning (växtbelysning). Är temperaturen över 10 grader behöver ljustimmarna bli fler.

Pelargoner, fuchsia och änglatrumpeter.
Skydda dem med duk ifall risk för nattfrost på hösten. Frostskadade växter som ska övervintra har större risk att få mögelskador och t.o.m. dö. Är de frostnypna i topparna, beskär innan övervintringen! Använd bra och rena verktyg som ger fin snittyta, då läker det snabbt.

Kom ihåg växterna under vintern!
Ett bra tips är att besöka blommorna runt tidpunkten tomten ska komma på besök.

Medelhavsväxter:


Timjan och rosmarin på stam. Olivträd, lagerbladsträd, Calamondin osv.
De kräver ljus, mycket ljus! Temperaturen ska helst inte överstiga 18 grader. Vid 12-13 grader räcker naturljuset till och fotosyntesen hålls igång. Ju högra lufttemperatur, ju högre utmaning med ljus och luftfuktigheten. De vill ha fuktigt runt bladen, dimma med vattensprayflaska minst 1 gång/vecka. Har man in växten i 22 grader är spinnkvalster ett faktum! Ta in växten i duschen minst två gånger/månad och duscha plantan för att hålla spinnkvalstren i schack. Tänk på användningen, ska du äta citrusfrukterna eller använda lagerbladen? Använd då inte Provado-pinnar för att bekämpa kvalstren. Algextrakt är bra att spraya på bladen, eftersom det innehåller kisel och gör att växten mår betydligt bättre under vintern!
Gula limfällor är ett bra (Neudorff har biologiska produkter) hjälpmedel ifall man har vita flygare, torvflugor eller annat fly. Speciellt till våren så vaknar flyn som övervintrat i jorden.
Bevattningsbar höstgödsel även till medelhavsväxterna. Börja redan i mitten av augusti. Kan rekommenderas att ge lite höstgödsel under vintern med 4-6 veckors mellanrum, i små doser.
Till våren när ljuset tilltar, beskärs växter och sedan börjar man ge ex. rosapulver.

Knölar och lökar:


Finns många olika arter.
Gladioler: Efter första frostnatten, dra upp hela plantan med lök. Lämna dem på ex. tidningspapper för att torka. Då suger de tillbaka näringen till lökarna, man kan se hur löken sväller och blir större. När blasten har torkat kapas den. Funkar bra att lagra i matkällare eller 12 gradigt (men kolla så att de inte torkar). Naturtorv funkar bra att övervintra lökarna i. Kruka med hål i botten, släng i lite torv, rada ut lökarna, fyll på med torv. Ifall någon har röta så sprids den inte. Torven kapslar in dem och skyddar övriga så att rötan inte sprids. De som står i kruka kan förvaras i kruka. Töm krukan till våren, byt jord och putsa rötterna för bättre resultat.
Dahlia: Gräv upp och ta in i garaget till de torkat och jorden släpper från knölen. Var försiktig med energiknopparna. Tvätta med vattenslang så löken blir jordfri ifall det sitter jord kvar. Kolla att löken ser frisk ut, beskär och lämna en stump av gammal blast för att enklare se vilken väg de ska planteras nästa år. Låt dem torka, packa sedan in dem i förvaringstorv, inrullade i tidningspapper, var lök för sig.
Strimvirus, vita strimmor synliga på bladen. Dra upp och för bort plantan! Övervintra inte, lägg den inte på komposten! De smittar vidare. Vita flygare och bladlös är experter på att sprida viruset från växt till växt.

Viktigt att tänka på ännu i höst: Alla vintergröna växter, vattna växterna nu! Vi har torrt i marken, så våra barrväxter och rhododendron börjar lida av torka. Många andra växter kan också behöva vatten.

Vitlök och blomlökar är inte för sent att plantera. Kom ihåg att blanda ner lite benmjöl först. Vitlök är näringskrävande! Mycket hönsgödsel och kompost! Om jorden varit för näringsfattig och sur under säsongen så kan man lämna kvar klyftan på hösten, för då har den inte växt och gjort klyftor, men det gör den antagligen nästa år. De har mycket rötter och kräver utrymme, 15 cm och 30 cm plant-, och radavstånd. Ge en kopp höstgödsel per lök om hösten och en kopp om våren. Tänk på kvalitet! Utsädeslök från trädgårdshandel är friska lökar, men aningen dyrare. Lökar från matbutiken är billigare, men de börjar ofta växa och vissnar sedan efter en tid. De har nämligen ofta virussjukdomar.

Det blev pratat om en hel del annat också, och många hade frågor. Det var en intressant kväll.

Nästa gång vi har månadsmöte är i november på Lindell Flower i Karleby. Kom ihåg att anmäla er så att vi vet hur många det ska ordnas fika för. Och vill ni komma med buss så anmäler ni det också.

Vi ses snart igen!

/Kristine

Inga kommentarer: