fredag 24 februari 2017

Årsmötet 2017

Årets årsmöte är avklarat.


Fredrik öppnade mötet för att välkomna alla närvarande och sedan tog Marina över och läste upp årsberättelsen. Stina visade upp föreningens ekonomiska sida av verksamhetsåret och det avslutades med ett utlåtande av verksamhetsgranskarna. Vi har haft ett händelserikt år med massor av möten, event och resor. Vi är en aktiv och växande förening.

Två styrelsemedlemmar var i tur att avgå, Marina Stenlund (sekr.) och Stina Snellman (kassör), de blev avtackade med vackra blombuketter. Fatet, som är ett vandringspris, tilldelades detta år Marina som suttit i styrelsen som sekreterare. Hon har ställt upp och gjort ett fantastiskt jobb. Tack Marina och Stina, vi kommer att sakna er i styrelsen, men vi ses ju på månadsmötena!

På årsmötet valdes två nya styrelsemedlemmar in. Sandra Konttinen är nu vår nya sekreterare och Liselott Sandin blev våran nya kassör. Välkomna!Under paragrafen övrigt tog vi upp ärendet om att göra stadgeändringar och utvidga styrelsen från 6 medlemmar + ordförande till 8 medlemmar + ordförande. Ärendet godkändes och slogs igenom. Nu är det bara att gå vidare i ärendet.

Barbro uppdaterade oss angående årets resor och en lista med förslag på privata trädgårdar i nejden att besöka i sommar skickades runt. Vi fick flera namn på listan, men man får givetvis komma med förslag framöver också.

Som media-/bloggansvarig gjorde jag en snabb genomgång av bloggens funktioner och hur man navigerar sig för att hitta det man söker. Det finns nu också en ny flik uppe till höger som heter "Hitta på bloggen" där man kan gå in och se på bilder med beskrivningar.

När årsmötets alla paragrafer var genomgångna bjöds alla på kaffe och tårta.

Exotic garden gästade oss och berättade om sin verksamhet efter kaffet. Dera hade ett stort intresse för odling och odlade hemma fr.o.m 70-talet. De blev nyfkna på exotiska växter och rariteter som ex. svampgurka, tvättsvampen, kiwano, hirs och andra ovanliga eterneller. Efter en tid blev även andra nyfikna på rariteterna och ville få tag i frön. Deras fröfirman grundades 1992. Ett familjeföretag som i huvudsak fungerar som webbutik, men det går att besöka ifall man kommer överrens innan.

Kriterier:
1. Testodlade, går att odla i våra breddgrader
2. Sortäkta / renhet
3. Grobarhet

Kvalitetskategorier:
1. Ekologiska frön
2. Kulturarv
3. Topline

I sortimentet finns över 2000 olika frösorter, där tillkommer även blomlökar och knölar mm.
Varje år kommer nya sorter, så de är nu uppe i 3000 olika i sortimentet. Där hittas även tillbehör, svampodling och kryddblandningar mm.2 av deras personliga favoriter från fjolåret är ananastomat och kiwano.
Ananastomaten, en stor, söt och saftig tomat för växthusodling.
Kiwano, får revor som slingrar sig fast och plantan blir väldigt stor. De har testodlat en planta och fick ca 35 frukter. De skördas gröna från växthuset och mognar inomhus på fat.Sparrispotatis, en Dansk delikatesssort som var väldigt populär ifjol. Sorten spricker lätt om den kokar, därför är det bäst att koka upp och dra av kastrullen och låt dem stå tills de är mjuka. Finns ett brett urval sättpotatis i sortimentet.

Tack till Exotic Garden för all inspiration och för att ni besökte vår förening.


(Klicka HÄR) för att ta dej vidare till deras hemsida.

Nästa månadsmöte är den 20.3 på Hötorgscentret. Då har vi äran att lyssna på Owe Salmela som är våran gästföreläsare. Han kommer att berätta och visa bilder från tv-programmet "Trädgården på Strömsö". Det vill vi inte missa. Det är kaffe kl.18.30 och själva mötet börjar kl.19. Man är välkommen att ta kaffe och smörgåsar vartefter man anländer, 4€/pers (där inkluderarhyra för att vi får använda hötorgets utrymmen).
VÄLKOMNA MED!

/Kristine

Inga kommentarer: