måndag 20 mars 2017

Hälsningar från mars månadsmöte

Årets tredje möte bjöd återigen på varierande föreläsningar och tema. Vi var runt 70 medlemmar på plats och diskussionerna gick högt över kaffekoppen innan mötet drog igång.

Fredrik Sandström inledde mötet med att informera oss om gödsel som är aktuella nu när förultiveringen är igång, lika så när vi väcker upp våra växter. Snart blir det även aktuellt med beskärning av äppelträd och prydnadsbuskar mm. Har man glömt att beskära vinrankan på senhösten så får man vänta tills den får blad, beskär absolut inte på våren! Andra växter som också "blöder" på vårarna är björk, lönn, körsbär och plommon m.fl. de låter vi bli nu.

Sedan fick man lyssna på Kristine Vesterlund som berättade om kallsådd/vintersådd på friland. Vilka grönsaker som passar att så i kall jord, hur man går tillväga och vilka fördelar det för med sig. Exempel på passande är dill, persilja, asiatiska kålsorter, salladssenap, många salladssorter, sommarmorot, rädisor och spenat m.fl. Våga testa att så grönsaker redan i februari-mars och få ut flera sördar från samma odlingsyta.
Här kan man hitta filmklippet (Klick) som visades under föreläsningen.

Från snödrivan vänder vi på klacken och hoppar över till tropikerna! Majvor Nyholm gästade oss med sina inspirerande berättelser och vackra bilder från Afrikas tropiker. Där planterade hon en vacker trädgård för många år sedan. Växter som vi här kan ha i våra utekruor eller inne i fönstret. I hennes trädgård var de flera meter höga! Majvor har bott många år i Afrika och reser fortfarande årligen dit med maken som är ögonläkare. Hennes berättelser tar aldrig slut och man kan inte annat än lyssna och häpnas över hennes upplevelser och växtkunskap.En trevlig och intressant kväll!

Nästa månadsmöte blir den 24:e april. Då befinner vi oss på Sunds Trädgård och temat är kryddväxter.

/Kitty

Inga kommentarer: