tisdag 17 oktober 2017

Oktober: Berndt Olin "Chili & Tomater"

Årets sista månadsmöte på Hötorgscentret hölls måndagen den 16.10.

Fredrik välkomnade det fina gänget som var på plats och Barbro informerade om kommande månadsmöte, julfesten och nästa års resor.


Nästa månadsmöte blir julinspiration på Sunds trädgård måndag 13.11 kl.19.
Vår nya Almanacka för 2018 lanseras där!
Priset på den är 10€ och kan köpas på plats.

Man kan redan nu anmäla sig till julfesten som i år blir den 11.12.17 kl.18 på Hotell Polaris.
Vi får ta del av en generös julbuffé som föreningens medlemmar betalar endast 25€ för och icke medlemmar som kommer med betalar 32,25€. Sandra Konttinen tar emot anmälningar på nummer 050-4024178. 

Information om kommande resor får ni senare läsa om i ett separat inlägg.

Bernt Olin gästade oss tillsammans med frun Märtha.
Ett trevligt och roligt par!


Vi fick lyssna på roliga historier och myter, men även massor av information och råd hur man ska göra för att lyckas med sina plantor.

Chili kom till Asien och Norden långt före Columbus resor.
Både tomat, chili och paprika hör till familjen Solanaceae, men till olika släkten. Chili och paprika hör till Capsicum, Tomater till Solanum.
I England och Frankrike trodde man först att tomater var giftiga.

Chili och paprika hör till de mest vitaminrika bären som finns i världen med rikligt av c-vitamin, antioxidanter, vitaminer osv.

Ämnet som bränner kallas för capsaiciner och är olika sammansatta beroende på arten och dess gener. Kroppen reagerar på capsaicinerna och börjar producera endorfiner, vilket enbart har positiv effekt. Chili kan INTE bränna hål i magen! (Som många tror, men det är en myt!)
Ett enzym som finns i mjölk och yoghurt hjälper till att stilla munnen om det blir för hett.

Pålitliga sidor för beställning av frön:

Paprika och chili på nätet:
fatalii.net
semillas.de
ortagarden.se

Tomater på nätet:
exoticgarden
albinusfroer.de
semillas.de
ortagarden.se

Sådd av chili påbörjas redan december-januari.
En del sorter kräver t.o.m. 130 dagars växtperiod.
Chili vill ha 25-28 grader vid groning och gror på 1-6 veckor beroende på sort. (Värmematta kan användas, eller ovanpå golvvärme)
Pubescens sorterna har svarta frön, i övrigt har de vita frön.
Att förgro chilifrön på plumppapper (fås på ex. bokhandlar) istället för såmylla är mycket lättare och skadar rötterna mindre. Vid omskolning ska man sätta ner dem ända till hjärtbladet. Har man förgrott i såmylla behöver man vänta på första karaktärsbladen innan omskolning.
Chili är känslig för ohyra. Kolla regelbundet under bladen! De förstör dessutom rätt ofta tillväxtpunkten på plantan.

Tomatsådden kan man vänta med till mars.
Tomaterna har relativt hög groningsprocent, högre än chili och paprika. Tomaterna vill gärna ha ca 25 grader och gror oftast på 1-2 veckor.
Tomaterna kan pollineras genom att skaka plantan, fungerar nog på chili också, men insekterna gör ett bättre jobb.

Gödsling:
Tomat ska ha kraftigare jord, paprika och chili klarar sig med mindre kraftigt.
ex. Tomatgödsel och hönsgödsel.

Bevattning:
De vill alla ha ganska jämn bevattning, helst automatisk.
Exempelvis Blumat (finns även andra typ av bevattningssystem) hjälper till att hålla jämnare bevattning, en typ av droppbevattning. Blir mindre skötsel när de inte behöver tittas till lika ofta.

Förökning:
Det går bra att ta frön från skörden. Ta ut dem och låt torka på hushållspapper. Funkar riktigt bra på tomater, men chili korspollineras lätt och kanske de inte längre är sortäkta, men nog dugliga att så. Sticklingsförökning av chili ger sortäkta plantor.

Efter föreläsningen gick alla fram för att provsmaka deras olika produkter, och köpa hem förstås!



På bordet fanns olika chilifrukter att titta på, sylter att smaka på och även små burkar med torkade chiliblandningar.
En del sorter gick åt som smör och var slutsålda redan innan alla hunnit provsmaka!


Tack Bernt och Märta för att ni besökte vår förening och delade med er av er kunskap om chili, paprika och tomater!

/Kristine

Inga kommentarer: