lördag 12 maj 2018

"Tänk som en myra"

I maj månads månadsmöte måndagen den 7.5 hade vi temat "Växtskydd + bekämpningsmedel" på agendan. Fredrik hade dukat fram alla 7 sorter av bekämpningsmedel och lite till. Han redogjorde för varje preparat, när var och hur vi ska använda dem.

Biologiska bekämpningsmedel är hårt på kommande, dvs "insekter på burk". De levande nyttoinsekterna går att beställas från Sunds, om man är intresserad att testa. 

Fredrik förklarade för oss hur vi ska bete oss om vi har myror där vi inte vill ha dem. "Tänk som en myra", var ett av hans humoristiska tips, myror är nämligen väldigt sluga och kommunicerar med varandra. Det finns en otaliga preparat för att motverka myrorna, både inne och ute.

Utöver alla bekämpningsmedel kan man tillverka egna preparat, tex Nässelvatten. Olika stadier av nässelvattnets "mognad" har särskilda användningsändamål. Dessutom finns en blandning med 1 msk bakpulver + 1 tsk tallsåpa + 1 liter vatten, mot mjöldagg på tex rosor och höstflox.

Frågelådan gick runt bland åhörarna även denna kväll och vi fick svar på bla hur man bäst hanterar liljebaggar, om Syrenen Palibin ska beskäras, hur hantera Stjärnflockans bruna fläckar på bladen, om Rhododendron blommor dåligt - vad gör man åt det, hur undviker man bäst rådjursbesök, när beskära Hortensia... 

Alla vi som mötte upp till detta  månadsmöte blev väldigt upplysta denna kväll. En mycket intressant och lärorik kväll. 

Tack åter igen Fredrik!


Inga kommentarer: