fredag 17 augusti 2018

3 Trädgårdars kväll

Trädgårdsföreningens medlemmar fick den 13.8 besöka 3 vackra privata trädgårdar i Larsmo/Öja. De som visade upp sina trädgårdar var: Saga Sundqvist, Carina Svenfelt och Peter & Anki Sund. 

Tack för att vi fick komma på trädgårdsbesök! Det är en sann glädje att se andras trädgårdar, inspireras av andras ideér och umgås. Tack alla som gjorde "3 Trädgårdars kväll" möjligt!Saga Sundqvist

Saga: "Vår trädgård i Fränsviken, Eugmo började anläggas 2012 och består till största del av rosor,perenner,köksträdgård i odlingslådor samt sommarblommor. 

Vi komposterar och får egen gödning som varvas med kogödsel. Det nybyggda orangeriet används som uterum för oss själva och med vänner och där odlas också en del i krukor. 

Trädgården fungerar som terapi för mej och är en enorm glädjekälla att ösa ur."

Carina Svenfelt


Carina: "Mitt trädgårdsintresse kommer från min mormor. Hon fick jag tomten av och en del av hennes växter tar jag hand om och för grönafingrar traditionen vidare inom familjen. 

Sen kom svärmor in i bilden och hennes intresse för trädgård var ännu större. Nu har mommo flyttat till högre trädgårdsmiljöer och svärmor har nått en hög ålder så jag ärver oxå från hennes trädgård. 

Trädgården började jag bygga upp 1999 men barnen var små o vi spelade fotboll och hockey många år som högsta prioritet då. 2008 tog jag 1 år timeout från jobbet och grävde och planterade mycket på tomten. 

Sen har det fortsatt och blivit till en terapiträdgård p.g.a. Min sviktande hälsa. Trädgården vill jag hålla naturnära med skogen som växer i kanterna och mycket stenar från naturen. Den består av olika rum, delar tillägnade människor som funnits i mitt liv eller som finns. Jag tar tillvara tallskogen för rhododendron, bergsvallmor o hortensior. Sen är jag ingen växtsamlare utan jag vill gärna ha många exemplar av det jag har för att den inte skall bli så brokig. Jag jobbar på höjden och bredden med olika växter och lyfter gärna fram vissa växter så de får glänsa i egen majestät. 

Den kommer aldrig att bli färdig utan formas om precis som livet gör med oss. Växthuset och jordkällaren som min man o äldsta sonen fixade 2013 har höjt nivå på trädgården rejält."

Peter & Anki Sund

Anki & Peter: ”Hit flyttade vi hösten 1994, men trädgården fick vila några år. Vi är båda trädgårdsmästare och tycker om att pyssla på i trädgården och nu är det ren terapi och motvikt till det dagliga jobbet. 

Så småningom började vi på att forma trädgården som vi tyckte vi ville ha. Vi skaffade växthus för att odla mest tomater och gurka och kanske kunna avnjuta en kopp kaffe. Ideérna växte och för cirka 5 år sedan byggde vi vårt orangeri i nära anslutning till växthuset. Det skulle bli en oas med växter och rum för mat och kaffestunder tillsammans med familj och vänner. 

 Nu i vår förstorade vi köksträdgården och fick en mera koncentrerad helhet, där vi har odlat både blommor och ätbart. Ideér finns det gott om och många möjligheter. En trädgård blir väl aldrig riktigt färdig, man kommer på nya ideér och ändrar om eller utökar."Bild: Kristine VesterlundFoto&Text: Nina Gustafsson

Inga kommentarer: