tisdag 7 augusti 2018

4 Trädgårdars kväll

Onsdagen den 11.7 samlades över 90 av föreningens medlemmar vid Optima parkering för att uppleva 4 trädgårdar i Jakobstads området. Det var Malin Johansson, Kristine Vesterlund, Judit Sunds och Gun-Viol Grön som tog emot oss denna varma underbara sommarkväll.

Vi delades in i 4 grupper och samåkte från trädgård till trädgård. Här följer en en presentation i form av en bildkavalkad:


Malin Johansson (blogg: Mom´s Garden)

Malin: "Min trädgård finns i en hög skogsbacke med gamla träd runtom. Här är ganska torrt och mycket stenigt. Men stenar och höjd betyder också värme, hit kommer frosten inte lika fort på hösten. Trädgården påbörjades för 16 år sen, och pågår än, som hos de flesta trädgårdsintresserade. 

Den blir alltså knappast färdig, nya ideér föds varje år. I trädgården är det mesta prydnader av betong, zink och rostigt järn mm. Plast och färggranna prydnader undviker jag helst! Trädgården ger mig energi, därför tillbringar jag också mycket tid i den!"Kristine Vesterlund (blogg: Drömgården)

Kitty: "Min trädgård påbörjades 2004. Då anlades gräsmatta och grusgångar med kantstenar. Ett stenparti gjordes på framsidan och 3 fruktträd planterades. 1/3 av granhäcken hann vi göra första året och byggde vidare på den följande år. Efter det har det dykt upp rabatt efter rabatt och köksträdgården har skiftat i utseende med åren. 

2012 grävde vi om hela bakre skogskanten på bakgården och gjorde en stenmur. Vi byggde upp en platå och gjorde en helt ny köksträdgård. ungefär vartannat och har jag haft lite större projekt som gjort att vi haft grävmaskin på gården och har fått så om delar av gräsmattan. 

Jag satsar ganska mycket på blad, färg och form. Att hitta fina kombinationer där fokus är på bladen blomningen kommer i andra hand som bonus. Då ser rabatten vacker ut säsongen runt. Speciellt roligt är det att jobba med växter för halvskugga-skugga.

Jag har försökt hålla min trädgård naturlig eftersom vi har en skogstomt på 2600m2 varav skog som är lite över 1000m2. Jag kantar mina rabatter med betongsten för enkel skötsel, men använder mycket bark och natursten i anläggningarna"Judit Sunds

Judit: "Vår trädgård började vi anlägga 1995. Vårt mål har varit att bygga olika rum i trädgården, där vi gärna umgås med familj o vänner. 

Trots sin lilla areal så gillar jag att testa många olika typer av växter. Odlar gärna i krukor som man har möjlighet att möblera om i trädgården med under säsongen. Min stora passion är att få skörda ätbart direkt från egna odlingar. 

I vår lilla trädgård finns bla. Äppel, päron, hallon, honungsbär, krusbär, svarta vinbär, vita vinbär, smultron, massor av örter, tomat, gurka, frilandsgurka, chili m.m Gillar även att kocka och baka och iom detta har jag nytta av mina nyttoväxtodlingar. 

Jag har odlat sedan jag var liten med några års uppehåll i tonåren, och konstaterat att en trädgårdsentusiast sällan har tråkigt. Det finns alltid nånting att fixa, drömma om eller planera i trädgården, eller varför inte bara gå runt och njuta av, smaka på det man själv eller nån annan har skapat och odlat".
Gun-Viol Grön

Gun-Viol: "Vår tomt är 1182 kvadratmeter stor med både berg och sjöutsikt. Anläggningen av trädgården började i mitten på 1980-talet. Vår trädgård består av perenner mest rosor och pioner samt köksväxter"

Stort TACK till er alla 4 som tog emot oss! 


Aktuellt: Måndagen den 13.8 har vi återigen trädgårdsbesök, men denna gång i Larsmo/Öja. Håll utkik, mer info om detta inom kort!


Inga kommentarer: