tisdag 30 maj 2023

Reseberättelse, Jäneda Estland 26-28.5 2023

 


Vi startar tidig fredagsmorgon med att plocka opp resenärer i Edsevö, Bennäs, Jakobstad, Nykarleby och Härmä. Som vår chaufför fungerar Jurgen Smedlnga och som vår guide Lisbeth Vikström.

Lisbeth hälsar oss alla välkomna och informerar om resans program som blivit något förändrad. Planeringen var att vi ursprungligen skulle besöka tre privata trädgårdar i Estland men nu deltar flera av dessa i mässan vid Jäneda vilket gjorde att programmet levde om lite.

 Resan ner gick bra med kaffestopp vid Juustoportti och i Tavastehus. Lisbeth hade en klurig frågesport åt oss om olika växter, varefter vi belönades med godis.

Båtresan löpte smidigt och vi kopplade av med en god buffé. Framme i Tallinn valde halva gruppen att stanna i hamnen för en del flytande uppköp och resten fortsatte till Karnalux hobbybutik.

Vi checkar in på Park Inn Radisson Meriton Conference & Spa Hotell i Tallinn, och kvällen var fri för var och en att göra vad man ville.


Lördag morgon styrde vi kosan mot Sadeväljä där vi besökte Jana o Margus Proos i deras trädgård. Trädgården är en traditionell estnisk prydnadsträdgård. Vi får fritt vandra runt medan Margus berättar lite om stället. Vi får också handla med oss lite plantor hem. Hans fru befinner sig på blomstermarknaden och säljer även plantor där.


Vi är många som tjusas av de fina storkbon som fanns lite överallt. 
Storken har ungar som bäst och de flyger iväg mot slutet av sommaren.

 Vi fortsätter till Tönise plantskola för vidare uppköp. De har bland annat specialiserat sig på olika spirea modeller och de kostar endast 4€/st.


Sedan bänkar vi oss i bussen och kör mot Jäneda och blomstermarknaden. Här fylls våra kassar med både det ena och det andra. Här finns växter i både dyrare prisklasser men även förmånligare plantor och speciella rariteter. Och ibland lyckas någon fynda lite speciellt och känner sig extra nöjd.


Efter en del omändringar i vårt program gör vi ett snabbt beslut och avslutar besöket på blomstermarknaden kl.16:00. Vi samlar alla till bussen och på så sätt hinner vi besöka Hansa Plant som är på vägen mot Tallinn. Detta blev en positiv överraskning denna gång för butiken var fylld med fina växter och speciella tillbehör.

Trötta men nöjda återvänder vi till hotellet efter att ha upplevt en hel del under dagen. Vi avslutar kvällen med en gemensam middag och trevlig samvaro.

Söndag morgon startar bussen kl. 9:30 för ett besök i Tallinns Botaniska Trädgård, vilket visade sig vara en fullträff.


Tallinns Botaniska Trädgård ligger endast tio kilometer från centrum och kom till år 1961.  Här väntar harmoni och en vacker natur.Kl. 13:30 avgår den nya färjan Tallink MyStar och vi rusar iväg till buffén igen och köar och trängs med många andra resenärer.

Tillbaka i hemlandet åker vi till Kangasala och Kristiina Kalliojärvis stora trädgård. Vi blir välkomnade in i det fina gamla huset som tidigare fungerat som skola. Huset är fyllt med samlarföremål, otroligt intressant. Själva trädgården har en lantlig stil med massor av olika perenner men framförallt runt ca.200 olika träd och buskar.

Jag är innerligt tacksam att vi har Lisbeth med som guide på resan. Våra NÖT resenärer blev ju sponsorerade med 15€ som skulle ersätta inträdet till tre trädgårdar. Nu besökte vi endast Jana och Margus Prost trädgård, men istället betalade Lisbeth in oss till Jäneda blomstermarknaden och Botaniska trädgården i Tallinn.

 Till sist ett stort Tack till alla resenärer som var med på resan. Det är ni som gör att dylika resor blir av.

Text Gun Nylund
Foto: Carita Södö


1 kommentar:

Anonym sa...

Tusen tack igen för att vi fick komma med på er trevliga resa! 🥰