onsdag 17 maj 2023

Trädgårdens näringsämnen - Månadsmötet 15.5 2023

 

Kvällens månadsmöte hölls på Hötorgscentret och hade samlat 41deltagare:

Mötet inleddes med information:
Resan till Jäneda i Estland 26-28.5.2023 borde vara betald av alla. Vid eventuella förhinder kontaktas INGSVA direkt.
Dagsresan till Terjärv 10.6.23. Resan är fullsatt men har flera på reservlista. Vid förhinder kontaktas INGSVA med det snaraste, dock senast 31.5-23.
Plantbytarkvällen blir 5.6.2023 på ängen vid Aspegrens trädgård. Kruka plantorna i god tid och förse krukan med namnlapp.
Midsommarstången kläs 21.6.2023 på ängen vid Aspegrens.
Trädgårdsförbundets årsmöte 2023: Fredrik Sandström blev invald i styrelsen, ny ordförande blev Juha Ahlberg.

Kvällens tema: Trädgårdens näringsämnen med Fredrik Sandström
Här i Österbotten är våra jordar visserligen fosforrika, men fosforn är i sådan form att växterna inte kan ta upp den, varför vi behöver tillsätta fosfor vid gödslingen. Kolla NPK värden i gödselpreparatet. Olika gödselformer fungerar olika:
Granulat: Kulor som strös ut som gryn, t.ex. hönsgödsel. De är långtidsverkande och löser sig långsamt i jorden. Höstgödsel med granulat påbörjas först runt 20.8.
Pulver: T.ex. ”rosa pulver”, löses upp i vatten, kan användas regelbundet i vattenkannan. Kontrollera doseringen noga så inte det blir överdoserat. Det rosa pulvret är bra att använda och kan gott användas istället för speciella små växtnäringsburkar. I växthuset skall tomatbladen krulla ihop sig på eftermiddagen men följande morgon skall bladen vara utjämnade, då är gödslingen optimal. 
Flytande gödsel
: Viktigt att skaka flaskan före så att näringsämnen löser sig jämt i innehållet. Var noga med doseringen. Flaskan skall förvaras frostfritt och skyddas för solljus.

Barr balsam: sprutas direkt på barren, skall ej sprutas i solljus, spruta helst på kvällen.
Nekotång extrakt: lämplig vid t.ex. jordgubbsodling. Doftar starkt så kan användas som skydd för ohyra.
Benmjöl: för lökväxter och Klematis. Tillsätts på våren genast bladen på t.ex. tulpaner kommer upp ur jorden och andra gången när blomningen är förbi.
Kalksalpeter: passar bra på grönsaker då man märker att bladen gulnar och förlorar kraft att växa.

Kan ges åt t.ex. gurkor om de får gula blad. Bra även för kålväxter och sallad.
Mykoritsa: nyttosvampar som stimulerar rottillväxten.

Efter all information kom vi till att gödslingen är rena djungeln. Slutsatsen blev i alla fall att kväve ger många gröna blad och att fosfor och kalium gynnar blomningen. Till sist fick vi några ”husmorstips”: Kaffesump är bra mot bl.a. liljebaggar och är utmärkt till jordförbättring. Sniglar gillar inte kanel och vitlök. Latringödsel skall inte användas i nyttoträdgården men går bra i blomträdgården. Guldvatten kan användas överallt.

En mycket intressant och lärorik föreläsning igen av Fredrik. Nu blir det att försöka komma ihåg allt, gödsla och hoppas på en fin trädgårdssommar!

Text: Ann-Britt Påvall och Gun Nylund
Bild: Börje Nylund


Inga kommentarer: