tisdag 19 juli 2011

Nytt om utfärden till Bjärgas

Tisdagen den 9 augusti kl 18.00 startar vi från torget och samåker till Bjärgas hembygdsgård i Larsmo.


Det är alltså meningen att de som har bilar kommer till torget och plockar opp de som inte har bil. Väl framme får vi en guidad tur på hela området och främst i kryddträdgården, följt av en god kopp kaffe eller te och tilltugg i den fina omgivningen. Kostnaden är 6€/person som var och en betalar själv.

För att de praktiska uppgifterna ska fungera, ring Lis-Marie och anmäl er. Alltså slå en signal till henne på tel 0400-642729.
Bjärgas är ett museiområde som sköts av Larsmo hembygdsförening. Hembygdsföreningen fick gården och området som donation år 1982. Tio år senare invigdes Bjärgasgården efter en omfattande restaurering. Det är okänt hur gammal gården är, men byggnadsstilen tyder på sent 1700-tal. Såvitt man vet har gården alltid hetat Bjärgas. Namnet kommer från ordet berg: gården är byggd direkt på berget.

Föreningen vid Bjärgas är väldigt aktiv och värnar om att på olika sätt förmedla  kulturarvet vidare till yngre generationer. För att åstadkomma detta satsar man på olika teman och evenemang som tilltalar olika åldersgrupper. Som exempel kan man på museiområdet bekanta sig med bl.a. en lanthandel från 1950-talet, en smedja, en väderkvarn eller byminiatyrer samt ta del av leksaks- och krigshistorieutställningarna. Sommarens nyhet är en örtagård.

För mer information om Bjärgas hembygdsgård, besök deras hemsida www.bjargas.fi.

Vi ses tisdagen den 9 augusti!

H Gudrun

 

 

 

 

Inga kommentarer: