söndag 4 maj 2014

Nu bar det av till Umeå....

 

imagesCACLO78PI arla morgonstund bar det av till båten och över till Umeå för att besöka ett par handelsträdgårdar.


Vi var en liten busslast där hälften var intresserade av shopping i första hand, och vi då som skulle handla nyheter till våra trädgårdar. Första stoppet såg bra ut men när vi steg ur bussen kom va som helst ner från himlen.... Regnet stod som spö i backen och kanske nån snödroppe blanda sej med också, men de är tydligen vana med olika väder för de hade paraplyn att låna...och nog fastna det alltid nåt i händerna på en. JAg fick ju problem för mina ögon tog fast en benved, en bevingad, som skulle få jättefin röd färg på hösten men sen hitta jag en dvärgmandel och en pelar brakved... Börsen fick avgöra så det blev dvärgmandeln. Som nog varit min favvo ett tag. Har sett så många fina bilder på den.

Dvärgmandel Prunus `Comet`Comet-341x500[1]


Höjd: 70 cm Zon: 5(6)En buske med ett kompakt växtsätt och en överdådig blomning på våren. Smala, gröna blad och rosa blommor i mängd. Uppseendeväckande håriga nötter på höstkanten. Ska bli spännande att följa den. Har nån några självupplevda tips om den så hör av er!

250px-Prunus-mackii-flower[1]Sen for vi med bussen ett stycke igen och solen sken och det var vår... Och vi kom fram till det andra ställen steg ur och jo-o, det regnade!!!! Kom lite snö och hagel där också... Dethär var ett större ställe nämligen Smultronstället och han pojken med tysk accent kom emot nästan likadant som när vi var för ett par år sedan. Han tyckte bara att vi inte var så många denna gång... Men lika glad.

Prunus maackiiJag kröp in bland deras planteringar och skulle se på en namnlapp och genast var där en glad kille som undra om han kunde hjälpa. Näverhägg var på önskelistan och han kröp bland alla buskar och träd och titta och kunde bara konstatera att, det hade han nog inga. Ja, tänkte jag det blev ju en räddning för min kassa då. Gick vidare och vi kolla flitigt varandras kärror och korgar och så småningom hade vi färdigt och jag stod vid kassan när killen kommer rusande och sa att "NU har jag hittat näverhäggen åt dej"!!! Ok vi for och tittade och där stod de ju  och nu är ett ex hemma hos mej och nån annan köpte nån annan spännande buske som jag inte minns namnet på.. Tyckte att de har en del ovanliga växter. Kan rekommenderas.

Hägg (näverhägg) ~ Prunus maackii


Svenskt namn: näverhägg Beskrivning: Snabbväxande. Bör formbeskäras Färg: Gulbarkig hägg. Vita blommor i maj. Frukten liten och svart. Gul höstfärg Jord: Anspråkslös Egenskaper: Vacker gulbrun stam, barken flagnar Växtplats: Sol-halvskugga Höjd: 8-10 m Zon: 1-5

imagesCAIDZQ5CSå hann vi också gå i Umeå en sväng och där fanns ju ett och annat som tilltalade. Så när vi gick i regnet till bussen och körde i fullt solsken till hamnen och båten, var benen trötta, magen tom och börsen en aning lidande. Men humöret på topp!!!

Vi ses!


Psssst. Om en och en halv vecka åker vi till Türi. Därifrån kommer också och en rapport.....

 


  
 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inga kommentarer: