torsdag 26 mars 2015

Mycke nu!!!

images[4]Ojoj... Nu ligger jag efter så det blir mycket läsande nu på en gång. Från månadsmötet har inkommit en rapport som jag ska börja med.


Såhär skrev Barbro;

Vi samlades till månadsmötet vid Hötorgscentret måndagen den 16.03 och glädjande nog var det 68 personer på plats. Det visar vilken aktiv förening vi är och vilket trädgårdsintresse det finns i nejden.

Mötet började med kaffe och dopp, som Ingves&Svanbäcks bjöd på. Sonja Nyholm från resebolaget informerade i ord och bild om de resor de har i katalogen detta år. Det var en hel del resor som finns i deras sortiment. Efter det informerade hon kort om våra trädgårdsresor.

Det finns trädgårdsmässor i Stockholm och Helsingfors i mars och sen i april ordnas en resa till Nolia trädgårdsmässa i Umeå. Sen i maj är det resan till Turi och blomstermarknaden. Dessa resor får NÖT medlemmar 10% på om gruppen är 10 personer.

Endagsresan blir den 06.06 till Jyväskylä och vi besöker bl.a en vingård och ett besök i parken vid Kukkolan Kartano i Jyväskylä. Dessutom far vi till Viherlandia där vi får shoppa plantor, perenner , krukor och andra tillbehör. Mera info och anmälning kommer senare.

Sommarresan ordnas den 07-09.08 till Borgå-Kotka trakten. Där besöker vi olika hemträdgårdar, Kangassalan Pajutila och sen besöker vi en chilientusiast. Vi besöker också Brunbergs choklad och övernattar på Haikko Herrgård. Mera info, anmälan och pris kommer senare.

Sen Fortsatte Fredrik med att berätta om orkidéer och deras skötsel. Det är en växt som fascinerar många och det finns 120-130 000 registrerade arter. De populäraste finns inomhus som krukväxt, men det finns också perenner och vilda arter.

Phalanopsis-brudorkidéen är den vanligaste hos oss. De går att få att blomma år efter år, men tyvärr använder många den som en slit och släng blomma och kastar bort den efter blomningen. De vita är de som tar längst tid på sig innan följande blomning kommer, t.ex den vita jätteorkidéen behöver ca 4 år innan den blommar igen. Den mindre tar ca 15 månader. De som har gult i sig är av arten Apollo och de kan blomma kontinuerligt, så att det kommer en ny stängsel innan den förra blommat ut. Så vill man ha de som är lätta att få att blomma om, ska man välja en färgad.

Orkidén ska egentligen inte vara i kruka, för då växer den upp och ner, men här odlar vi den i kruka. Därför är det väldigt viktigt att man inte vattnar dem, så att det kommer vatten i bladrosetten. Man ser bra när de ska vattnas, eftersom krukan är genomskinlig. Är rötterna silvergrå behöver de vatten, men så länge de är gröna ska de inte vattnas. Det var så fint som Fredrik sa – blomman pratar med en på det sättet och säger hur den vill ha det. Man kan sätta vatten i en skål som är rumstempererat och sen doppar man ner den några sekunder. Det vanligaste är att vi dränker våra orkidéer och ger dem alldeles för mycket vatten. Man ska använda orkidégödsel och inte vanlig gödsel.

Det finns många olika arter av orkidéer, som är betydligt mera krävande och Fredrik visade upp många olika intressanta sorter (som hade väldigt svåra namn, Smile). De som vill pröva på något nytt och spännande kan ta det som en utmaning! T.ex fanns det en som hade stjälkar som klarar sig utan stöd och sen fanns det en liten gul, som skulle vara i ampel. Affärerna har just nu ett brett sortiment, så gå och kika på alla dessa spännande blommor och se vilken som passar bäst för dig.

imagesXZU3VFMK

 

Kvällen avslutades med ett lotteri och det var många fina vinster denna kväll.

Ha en bra vår och som Fredrik sa -Kom ihåg att vattna era vintergröna växter som tuijor och rhododendron, för nu behöver de ljumt vatten för att klara sig!


Text Barbro Haasiosalo
 

Vi ses!


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inga kommentarer: