måndag 19 oktober 2015

Trädgårdsresa med Sv Trädgårdsförbundet

Elmia trädgårdsmässa i Jönköping


Här en  intro på vad mässan egentligen innebär... hur kan man låta bli att inte åka med om man är bjuden av Sv Trädgårdsförbundet att delta...Norden är hetare än någonsin i trädgårdsdetaljhandeln. På Elmia Garden kan vi i år presentera många nya internationella plantskolor och krukväxtleverantörer som vill nå den nordiska marknaden.

I samarbete med Blomsterfrämjandet presenterar vi en träffsäker rapport om den kommande säsongens nya gröna trender, som har fått namnen Blomster Couture, Dark Forest och Stadsodlarens Trädgård. Självklart avslöjas även de nominerade till Elmia Garden Award – Årets Trädgårdsprodukt 2016. Vem kammar hem det prestigefyllda priset 2016?

På mässgolvet kan du sedan dessutom ta del av utställarnas nyheter, olika aktuella föredrag och följa när floristernas tävling Flower Grand Prix avgörs. Varmt välkommen till norra Europas största mötesplats för trädgårdsdetaljhandeln!
Så löd deras text och vad egentligen som blev årets trädgårdsprodukt och vem som vann floristpriset vet jag inte heller. När vi gick där så var domarna på plats och det skulle säkert kungöras strax efter att vi farit hem!!!!

När man kom in i entren stod tre fina damer och tog emot oss. Man får bilderna större om man dubbelklickar på dem så gör det och kolla i detalj  hur de är gjorda, imponerande! Väl in i hallen möttes vi av ett digert utbud av allehanda nyheter både växter och pynt. Allt sögs  in med hull å hår. Mycket fastna på bild också. Här en bildkavalkad.Man kände sej som i en godisaffär, kan jag säga. Enda negativa var det att man som "vanlig besökare" inte fick köpa nånting! Här fanns ju massor man kunde ha tagit hem. Men nu är det bara att vänta och se om man ser något av det i våra affärer framöver. Massor med krukor och lyktor fanns det. Nästan så man såg dem inte till sist.Rost fanns det en hel sida av men konstigt nog var där inga mänskor. inte en enda, faktiskt. Kanske bara en tillfällighet eller så är det inte tilldragande längre bland konsumenterna. Man måste ju tänka att det var en mässa för fackfolk där vi fick va med på ett hörn uppleva vad som syns i affärerna framöver!


Det som vi då fick som färsk nyhet var årets perenn 2016! Liten kärleksört!


Den fina perennen blommar i augusti-september i sina lysande rödvioletta och rosa nyanser.

Att det är en färgstark höstblomning bidrog till att just den här blomman utsågs till årets perenn.

I augusti-september blommar liten kärleksort, Hylotelephium cauticola. Det är en hördig och snabbt kuddbildande perenn som är cirka tio centimeter hög. Skott och blomställningar växer horisontellt, så länge de inte har möjlighet att välla ner över en kruk- eller murkant.Föreläsningarna duggade tätt. Och de hade man på flera ställen. det var väldigt praktiskt. Man kunde stanna till och lyssna lite här och där. Här stanna vi vid en föreläsning om att binda kransar. Men det var ju inga vanliga dörrkransar utan det var kransar i kolossalformat. Men ideerna spruta och åtminstone jag gick nöjd därifrån. Just denhär kransen var av kvistar från Norrland, för kille var uppifrån, och så satte han en massa lite olika färger cyklamen i den. Väldigt snabbt hade han en maffig bordsdekoration. Inte alls svår att göra.

Endast fantasin sätter gränser.

Följande dag "gjorde" vi Bürgers växtgård i Sala. Det var ju samma ämne bara sett från andra sidan. Här fick vi handla! Och lyssna till den ambitiösa ägaren. Han hade inga problem med samtalsämnen om man säger så!  I anslutning hade de en matservering där det serverades vegetarisk mat. Och vilken mat sen!!!

Allt vackert upplagt!

Har ni sett såna vackra Cyklamen!!! Nu protesterar säkert flickorna från Sunds om jag säger att jag inte sett såna tidigare. Men det har jag inte vad jag kan minnas. Jättevackra. HAn hade väldigt många ovanliga växter som han hämtar från mellan  Europa. Har ni idétorka när ni ska på semester. Googla denna kille. Han har en del att se på!
Så småningom måste vi slita oss för att hinna till båten som förde oss hem till Finland. Många intryck smältade vi i bilen både i tankar och i ord tillsammans med två glada flickor också från Jakobstad.

Vi ses!Inga kommentarer: