lördag 16 juli 2016

Öppna trädgårdar i Nykarleby

På tisdag kväll samlades ett stort gäng NÖTare på torget. I hällregnet delade vi upp oss i fyra grupper och begav oss sedan iväg på trädgårdsrunda. Indelningen hade vi för att få ett roterande system med mindre grupper till de fyra trädgårdarna, för att det inte skulle bli för fullt. Vi uppskattades till ca 70-75 medlemmar som deltog den kvällen.

  1. Hos Strang

Här kom vi verkligen in på en snygg ock välskött gård. Gräsmattan var grön, jämn och smekte sig runt alla stenar och rabatter. Det var kantskuret och ogräsfritt. Det fanns massor att se och jag tror att de flesta blev riktigt imponerade! Utsikten över ån var också en fröjd för ögat. Deras tomt sträcker sig över grusvägen och ända ner till ån. även där fanns det grön och fin gräsmatta, uteplats och en stor badbrygga. Med en sådan gård behöver man ingen villa. Det var lite synd att regnet öste ner, men det gick riktigt bra ändå!
2. Hos Nässlin

Redan när man kom körande på gatan så visste man direkt vilken gård som var Nässlins. Bakom staketet var en explosion av stora och vackra vallmon i flera färger! En böjlig gräsmatta ledde oss runt i trädgården där det alltid fanna rabatter eller grönsaksodling på båda sidorna. En hel del att utforska och fascineras av helt enkelt! Trädgården var romantisk och avslappnad.
3. Hos Neuman

I Sandras livfulla trädgård är det både växtliv, barnafötter och höns. Trädgården ligger alldeles under vattentornet. Mellan huset och uthuset har de tagit bort all gräsmatta och gjort en park. Här har hon blandat prydnadsväxter och nyttoväxter i flera rabatter med gångar emellan. Uteplatsen är inbjudande och mysig. På sidan har de gräs kvar för barnen att leka på. Bakom uthuset är hönshagen och en stor köksträdgård. Sandra har experimenterat en hel del när det kommer till grönsaksodling både i odlingsbäddar, kallbänkar, varmbänkar och vintersådd.
4. Hos Palm

Ett stenkast längre fram hittar vi den fjärde trädgården som besöktes i tisdags. Den här trädgården var ordentligt tillväxt med enorma äppelträd, havtornsodling och en jättestor schersmin som fick många att tappa hakan. Innergården var mysig och indelad i rum. Framför det idylliska uthuset fanns en uteplats och när man gick runt hörnet kunde man följa en smal och trevlig gång runt hela uthuset och passera bär och grönsaksodling.

Kan konstatera att Nykarleby levererade! Fantastiska trädgårdar! Alla fyra var helt olik varandra, men alla så fina på sitt eget sätt. Det är intressant hur man upplever trädgårdarna på olika sätt, olika sinnen som triggas. Riktigt roligt att de alla var just så olika som de var! Även om vi hade regnet med oss stor del av kvällen så upplevde jag att stämningen var på topp, alla var glada och nyfikna på trädgårdarna.

Stort tack till alla fyra trädgårdarna som öppnade sina portar för oss i tisdags! Vi är så tacksamma och inspirerade!


Vill ni se mera bilder från alla fyra trädgårdar så finns de även på min (Kristine) privata blogg Drömgården. Strang hittar ni HÄR, Nässlin hittar ni HÄR, Nauman hittar ni HÄR och Palm hittar ni HÄR. Det är bara att klicka på dem om ni vill ta en närmare titt.

Nästa gång vi samlar ihop oss och åker iväg för att titta på hemträdgårdar är den 22:a augusti. Då är Det Katternö och Esse som är färdmålen!

Ha en fortsatt trevlig trädgårdssommar!

/Kristine

1 kommentar:

Sevendays.fi/lagombackan sa...

Tack själv! Superkul att få visa upp sitt konstverk för folk som verkligen är intresserade! :D men oj mitt öga! Först nästa dag var det bra igen.