fredag 8 juli 2016

Reseberättelse - Vasa 2.7

Dagsutfärd till Sundom och Vasa 02.07.2016


Vi startade tidigt på lördag morgon, redan kl 7.00 från Sale i Bennäs. Sen plockade vi upp trädgårdsentusiaster i Jakobstad, Nykarleby, Ytterjeppo och i Jussila. Vi var 44 stycken plus chauffören, som styrde kosan mot Vasa. Chauffören hette Thomas Lindén och körde för bussbolaget Ekmans bussar.Vid strax före kl 9.00 anlände vi till Sundom, Kovik där Marita Risku och Lars-Ole Barkar har sin trädgård. De berättade historien om sin trädgård och beklagade också, att så mycket dött i vinter. De hade inte egentligen ersatt något ännu, utan väntade att det kanske skulle komma upp något. Främst var det perenner och storblommiga klematis som tagit stryk i vinter och man märkte att det fanns tomma spaljeér i trädgården. De sa att vi fick strosa runt på egen hand och fråga, om det var något vi funderade över. Det var regntunga skyar, men det kom inget ur dem under tiden vi gick runt i trädgården. Vi förundrades över den blomprakt som fanns där och alla fastnade nog för de vackra blåa och vita bergsvallmon , som blommade för fullt. Där fanns nog också ovanliga klematissorter som blommade, typ Red Robin och en gul som hette Love Child som klättrade på armeringsjärnen. Många fotograferade ivrigt och frågade värdparet vad det var de hittat i deras trädgård och om det fanns plantor till salu av just den sorten. En del tog en kaffepaus emellan och njöt av de goda hembakta blåbärsmuffinsen som Marita bjöd på.
Sen blev det full fart till plantförsäljningen deras och ivriga händer försökte få tag i de rariteter de sett i trädgården.

Vi fortsatte sen till Vasa stads rospark och gick runt där och tittade på deras rosor. Vi kunde konstatera att de också drabbats av den hårda vintern och ca hälften av deras rosor hade dött. Det var många som sa att de inte vetat om den här parken och sa att de på egen hand skulle besöka den senare.

Efter det for vi till Seniorcentret, där vi fick avnjuta en god lunch

Föreläsningen med Magnar Aspaker började kl 13.00 med att Sven-Erik Nygren från Vasaföreningen hälsade välkommen och sen gav han ordet till Magnar, som inlede sin föreläsning med att sjunga Uti i vår hage på svenska. Han fick en jätte applåd som tack för den fina sången. Han visade bilder på olika alpväxter och berättade om var de härstammade ifrån och hur länge det tog från frö tills de spirade. Det var otroligt intressant och man märkte vilken kunnig man, man hade framför sig. Han pratade en norska, som påminde lite om Närpesiska, så man förstod nog det mesta han sa. Han hade också gett ut en bok om alpina växter, så de som ville hade möjlighet att köpa den.

Efter föreläsningen hade vi också möjlighet att köpa plantor och Vasaföreningen hade kaffe och bulla till salu, för de som ville ha eftermiddagskaffe.

Vi började söka oss hemåt och bussen var tillbaka i våra trakter 16-16.30 tiden och alla hade då ännu möjlighet att få sina nya införskaffade plantor i jorden under kvällen (om man ville) eller så kunde man bara sitta och njuta av en vacker lördagskväll./Barbro

Inga kommentarer: