tisdag 9 maj 2017

Maj månadsmöte

Mötet öppnades av våran vice ordförande Barbro Haasiosalo. Hon informerade om våra dagsresor 29.5 till Lahnakoski plus besök hos Denice Hansson och 8.7 till Smedsby/Vasa med flera besöksmål. Ett annat datum att sätta på minnet är 8.6 då Strömsö har öppet hus och ett stort trädgårdsevent. Den 1.7 ordnas en träff på Bjärgas hembyggdsgård tillsammans med Helsingfors-föreningen Wolf. Mer info om dessa kommer upp senare.

Sandra informerade om jordprov vi samlar in av alla våra medlemmar som är intresserade att testa sina jordar. Det går på de sista dagarna, för onsdag är sista inlämningsdag och det kan göras till Sunds trädgård. Mer information om hur jordprovet tas fås av Sandra eller Fredrik.




Denna kväll hade vi 54 namn i gästboken. Så roligt att vi alltid har välbesökta månadsmöten.



Anita Storm från marthaförbundet håller föreläsning denna gång. Hon informerade om naturens intryck på kroppen och välmående, samt vad vi hittar för nyttoväxter i vilda naturen och hur skräpfisken kan användas.

Vallört exempelvis är uppbyggande för benet. Man använder bladet som krossas, men används endast utvärtes.

Maskrosens rot är sötare på hösten, då kan den ätas för att få i sig bitterämnen, exempelvis om man har problem med matsmältningen eller gallbesvär. Maskrosens blad har 10 gånger mer näringsvärden än ex. ett blad rucola. Idag är många växter så förädlade, att många bitterämnen inte längre finns i dem. Näringsvärden är också många gånger lägre än för typ 50 år sedan.

Nässlan är den som innehåller högsta näringsvärdet av finlänska växter. Bra kombination av järn och c-vitamin och alla esentiella fettsyror. Torkade nässlor kan i perioder ätas ca 1 msk om dagen, men man behöver ha pauser emellan. Nässelfröolja eller havtorn är exempelvis bra för torra slemhinnor.

Nässlor kan användas på många sätt i matlagningen:
- Nässelsoppa, nässelpesto, nässeltimbal, nässelplättar, pulver/mjöl, nässelfröolja

Pesto:
solrosfrö, rypsolja, hårdost, vitlök, salt, peppar och nässlor blir en god pesto. Persilja fungerar också bra. Den kan också frysas.

Kirskål kan användas ungefär som spenat, till sallad, soppor eller färskfryst. Väldigt näringsrik. Kom ihåg att känna till bladets utseende! Vildpersilja, odört, sprängört, skogspipan och björnfloka kan påminna till utseendet, De vill man inte äta. Bryt av och dofta på den när du plockar den vild i naturen, den doftar lite av morot.

Granskott kan plockas och frysas in. god till fisk. men görs även en sirap på den som går att ha till mat eller på glass.

Granskottsirap:
honung/råsocker/farinsocker varvat med granskott ställs i fönstret för att smälta ihop till en sirap. Kan tillsätta citronsaft eller vit sprit. bra slemlösare vid hosta. Står sig ca 1 år i kylskåp.

Daggkåpan är det bästa antirynkämne vi kan få. daggkåpe-te är bra mot blödningar. Även bra för kvinnor i klimakteriet.

Österbottens landskapsblomma är älgräs. Den kan göras saft på eller glass mm.

Älggrässaft:
50 klasar älggräsblommor
2 citroner
60 g citronsyra
2 kg socker
2 kanelstänger
2 liter vatten

- Skölj blommorna under rinnande vatten. Lägg dem i en ren hink.
- Tvätta citronerna väl. Skär i skivor och lägg tillsammans med citronsyra, socker, kanelstänger och vatten. Rör om och lägg på lock. Låt stå kallt i en vecka. Rör om varje dag.
- Sila och häll upp på rena flaskor. Förvaras kallt. Saften kan frysas

                      ~~~      ~~~       ~~~

Viktigt när man plockar växter i naturen är att det görs minst 50 meter från vägen, inte heller nära fabriker eller besprutade områden.

Det du behöver är en luftig korg, ett par handskar, papperspåsar eller dylikt för att skilja på växterna som ska plockas och något att klippa med. Förvara de torkade örterna torrt i försluten påse eller burk. Att tänka på innan man går ut i skogen och plockar växter är att gräsliknande växter och örter är okej att plocka, men man får exempelvis inte röra träd utan markägas tillstånd.

Information, tips och recept hittar ni på marthornas websidor:
www.martha.fi
facebook/marthaforbundet
instagram & twitter: @marthaforbundet
Pinterest.com/marthaforbundet
Youtube: Marthaförbundet

Tack Anita för en intressant föreläsning!

En lista på turerna vid föreningsbordet under sunds trädgårdsdagar gick runt på mötet. Vi har ett par gluggar ännu. Hör gärna av er om ni kan komma 1-2 timmar och stå vid bordet.

/Kristine

1 kommentar:

♥Min Eden♥ sa...

Tack för detta välskrivna inlägg, Kitty!!