söndag 9 juli 2017

Med Wohls på Bjärgas

Förra lördagen den 1:a juli samlades några från föreningen för att träffa trädgårdsföreningen Wohls från södra Finland.
De hade börjat med besök på Blomqvist plantskola, i skolparken, guidning och lunch på Aspegrens samt fått guidad rundtur på Sunds trädgård av Fredrik innan de tog sig vidare med buss till Larsmo.

På Bjärgas hembygdsgård började vi med en rundvandring på området och i örtagården. Två kvinnor från Bjärgas föreningen var till vårat förfogande och berättade om stället.

 
 
 
 
Sedan samlades vi i ett av de två tälten som var resta för oss. Fredrik höll en föreläsning om mångfunktionella växter och det ställdes även lite frågor och väckte funderingar. Det är intressant med alla dessa vackra nyttoväxter som både kryper, klättrar, finns som vackra buskar och som uppstammade. Det är att förena nytta med nöje i trädgården.

 
 
I bakgrunden förbereddes den somriga middagen som beställts via den italienska restaurangen Sigrids Service i Karleby.
På menyn fanns en grillad fiskrätt bestående av torsk, lax och pilgrimsmussla som serverades med en citron-örtvineträtt, bakad potatis med örtfyllning, somrig sallad och hembakt bröd.

 
 
Maten var förberedd i restaurangen och den inhyrda kocken Johan och hans fru Annika tillredde och serverade på plats, ute i naturen, under bar blå himmel och strålande sol! Vi hade verkligen vädret på vår sida! Och miljön... så mysigt och idylliskt.

 
 


Det var många som var nyfikna på maten och när kocken gav klartecken så tvekade ingen, utan ställde sig på kö. Under tiden kunde man höra prat, skratt, sjungande fåglar och ljudet av maten på grillen.

 
Det var en fantastisk måltid! Så himmelsk gott!
Måltiden avslutades med kaffe, chokladbit och pannacotta med rabarberkompott.
Alla var jättenöjda både med maten och sällskapet. Vi var så glada att det inte var något blygt gäng som besökte oss. nej nej. Här flödade diskussionerna och det var hur roligt som helst att lära känna syskonföreningen.
Efter måltiden berättade föreningens ordförande Stig Johansson om Wohls gård, hur föreningen kom till och vad de sysslar med. Intressant att höra hurudan typ av aktivitet det råder i andra föreningar. Han överräckte även en bok om wohls gård som kommer att finnas på månadsmöte längre fram, så att vi alla kan bläddra i den.

Vi gick sedan ut för att lyssna på Berndt Barck som höll en "Larsmo-guidning".
Han berättade om Larsmo kommun samt om hur Bjärgas kom till. Vi är så glada att ni tog kontakt med vår förening och ordnade en trädgårdsresa till Österbotten. Vi ska hoppas att vi i snar framtidigt kan göra något liknande till eran gård.

Kan bara summera med tre ord, "En fantastisk kväll"!

/Kitty

Inga kommentarer: