tisdag 18 juli 2017

Reseberättelse Åland

Reseberättelse från NÖT:s Ålandsresa den 16-18.06.2017

Vi startade fredag morgon strax efter kl 06.00 från Sale i Bennäs och plockade upp resenärer i Jakobstad, Ytterjeppo, Pensala-Jussila och ytterligare en steg på i Närpes. Totalt var vi 50 stycken i bussen med vår chaufför Karl-Lohan Lasén ( Kalle) från bussbolaget Ingves&Svanbäck. Som reseledare fungerade jag, Barbro Haasiosalo.
Vi styrde kosan söderut och vår första anhalt var Linds kök, där vi fick åtnjuta en otroligt god tomatpaj med grädde på deras nya terrass. De visste om att vi hade lite tajt tidtabell, så det var färdigt dukat åt oss. Flera av oss bekantade sig också med de fina plantorna i glasväxthuset/restaurangen.
Vår nästa anhalt var spetsvillan Tallbo i Raumo, där vi åt buffé i en alldeles otroligt fin miljö. Villan hade varit ett skeppsredarhus, men var nu restaurang.
Efter den goda maten fortsatte vi mot Pionien Koti i Taivassalo, där vi togs emot av två herremän. Den äldre berättade på finska om hur man odlar pioner, för att få dem att trivas och den yngre (brorsson) Henry översatte en del till svenska och svarade också på våra frågor på svenska. De hade jättefina pioner och den vita Rockii pionen fastnade nog alla för. Pionien Koti är återförsäljare till handelsträdgårdar runt om i Finland, men tar också emot grupper på besök. En hel del fina och ovanliga pioner och sommarblommor kom med i bussen.



Färjan från Gustafs var vår nästa anhalt och sen en större färja till Brändö på Åland.

Där besökte vi vår första hemträdgård hos Birgitta Bergendahl. Det var hennes mormor och morfars hus som de nu hade bosatt sig i och alla kände nog – Wow, vilken trädgård. Där fanns rhododendron som var 40-50 år gamla och flera meter höga och fulla med blom. Flera olika magnolior, perenner, clematis, pioner osv. De hade också ett verkligt trivsamt orangeri och en jättefin köksträdgård. Då märkte vi nog alla, att de var flera veckor längre hunna än oss och att de fanns i en annan zon. Vi trädgårdsentusiaster hade svårt att slita oss från denna trädgård, men alla började vara trötta efter en lång dag. Vi överräckte som tack för besöket en duk/löpare med tryckt motiv av Tro-hopp och kärlek symbolerna.
Vi checkade in på hotell Gullvivan, som var ett jättemysigt hotell. Där fick vi också avnjuta en god middag. Vi hade också en presentation, där alla fick berätta vem de var och vilken trädgård de hade. Alla verkade uppskatta det, eftersom många inte kände varandra. Sen efter middagen var kvällen fri och många passade på att sitta på terrassen och njuta av utsikten.

Lördag morgon började med frukost och tidig utcheckning, eftersom färjan gick redan kl 08.05 från Torslanda. Vi tillbringade 2,5 timmar på färjan innan vi
 kom iland på Vårdö. Där åkte vi direkt till Peggys hantverk och café, för att titta på hennes trädgård. Vi togs emot av ett par som var klädda i gammaldags stil och det fanns en höskrinda utanför ett gammalt fähus, där cafeét och hantverksbutiken var. Hälften for på kaffe och andra hälften vandrade runt i trädgården.



Där fanns en stor damm, ett orangeri och en lång, stor pergola med klängväxter. Dessutom fanns ett stort köksträdgårdsland med mycket finurliga lösningar. Alla karlar (och en del kvinnor) fastnade vid jordgubbslandet och jag tror att vi kommer att få se här i trakten snart, hur man smart löser problemet, så att fåglarna inte äter upp jordgubbarna.
Vi fick kaffe med hembakt och det smakade verkligen gott vid borden, med stora trädkronor som tak. En del hantverk inhandlades också. Eftesom Peggy sydde en hel del själv, överräckte vi som gåva istället en glastavla med Tro-hopp och kärlek på.

Sen satt vi oss i bussen och körde till Smakbyn, Mickes restaurang. Där hade de dukat pampigt åt oss och vi bjöds på fisksoppa och Ålandspannkaka och kaffe till efterrätt. Det smakade minsann gott!
Mätta och belåtna körde mot Mariehamn och Lemland, där vi besökte Elisabeth Sandviks trädgård. Hon hade rötterna i Jakobstad och hennes kusin var också med på vår resa och hon blev mycket rörd över besöket från hemtrakterna. Den här trädgården fanns på ett bostadområde och vi häpnade alla över hur fin trädgård hon hade. Där fanns dammar, en lund, härliga klematisar och magnolior. Funkior tyckte hon om, så de fanns i alla varianter och gav en helhetsbild åt trädgården. Dessutom fanns en vacker Rockii pion här också, med vacker inramning av blommor i blått. Dessutom fick vi köpa lite plantor av henne. Vi överräckte som gåva en löpare med Tro-hopp och kärlek och hon blev verkligen glad över gåvan.



Vi fortsatte till Sandåsens handelsträdgård. Ägaren berättade lite om platsen och så fick vi vandra runt och handla växter. En hel del buskar och perenner fördes till bussen, men det märktes att alla började bli trötta efter en lång dag i värmen.
Vi körde ut mot Geta och Havsvidden, där vi skulle övernatta. Kalle han körde och körde och vägen blev smalare och smalare och mera ödslig. Jag tror nog inte att det bara var en som tänkte, att vart är vi verkligen på väg? Sen öppnades framför oss en alldeles otrolig utsikt över klippor och hav och det hördes ett sus i bussen. Här skulle vi övernatta i tre olika hus på klipporna. Vilken tur att vi hade ett par timmar innan middagen, för då kom badkläderna fram och det blev bad i poolen, havet och bastun. Resten satt på terrassen och njöt av utsikten. Vi bjöds på en jättegod middag uppe i restaurangen och alla njöt i fulla drag. Sen var det skönt att krypa till kojs efter en lång dag.

Söndag morgon började med en supergod frukost och utcheckning. Det var nästan vemodigt att lämna det fina stället, men vi får återkomma. Vårt nästa mål var Stallhagen och där togs vi emot av en dam som berättade om företaget och hur de tillverkade sitt öl. Deras bryggmästare kom från Närpes, så det fick oss att dra lite på smilbandet. Vi hade också möjlighet att köpa med oss av deras specialsorter.
Sen fortsatte vi in mot stan och vår sista trädgård för den här resan. Det var en trädgård in i Mariehamn och påminde mycket om en Skata trädgård. Folke Wickström och Gunda Åbonde -Wickström tog emot oss och Gunda berättade om deras trädgård. Den bestod av västra trädgården, där de tillbringade förmiddagen och genom en grind kom vi till östra trädgården, där de tillbringade eftermiddagen. Det som utmärkte deras trädgård var de många olika sittplatserna runt om och det fanns alltid någonstans där man kunde slå sig ner. Det var en väldigt lummig trädgård med flera stora träd, bl.a Lind och Bok, en mörk lila syren och ett orangeri. Vi överräckte som tack en löpare med Tro-hopp och kärlek.



Efter det körde bussen upp till utsiktsplatsen, så vi fick se ner över Mariehamn och efter det fick var och en ströva fritt på stan.

Färjan Ms Grace avgick 14.25 och vi åt en god buffé på båten i trevligt sällskap. Vi kom till Åbo 20-tiden och började vår resa hemåt, med en paus vid Strandhovet. Det blev till mitt i natten innan alla var hemma och fick gå och lägga sig.

Jag upplevde att alla var nöjda med vår sommarresa och de tyckte att de fått se och uppleva mycket. Busschauffören tackades med en ”handväska”, för vi hade märkt att han inte hade någon sådan. Nu innehöll den här handväskan fyra rödvinsflaskor, så det var kanske mera passande. Reseledaren (undertecknad) tackades med en alldeles ljuvlig pläd med får på och jag blev så otroligt glad, eftersom jag tittat på den vid Peggys hantverk och Café.

Tack till alla Nötare som var med och gjorde vår resa så trivsam!

Barbro Haasiosalo
reseledare

Inga kommentarer: