måndag 31 juli 2017

Trädgårdsbesök till Nykarleby

Åter en gång gjorde föreningen ett uppskattat trädgårdsbesök med ett stort antal föreningsmedlemmar. Denna gång styrde vi till Nykarleby, måndagen den 24.7. Vi inledde besöket hos Backlunds trädgård. Företaget drivs av Sten-Olof och Carina Backlund.
 
Sten-Olof tog emot oss kl 18. Han inledde med att berätta lite historia om familjeföretaget som nu drivs av den tredje generationen. Backlunds trädgård fick sin början i mitten på 1920-talet av farfar Frans och farmor Irene. Växthusodlingen är i nuläget på 2000 kvadratmeter och friodlingen på 2,5 hektar.
 
.  
 
Sten-Olof visade oss runt, och vi fick kika in i ett av växthusen. Han delade även med sig av sina erfarenheter, bland annat vad man kan tänka på för att förbättra tomatodlingen. Vattna på morgonen, med ljummet vatten, var ett av hans tips... Vi fick även köpa hem en påse med blandade grönsaker.
 
 
Efter det givande besöket med sympatiska Sven-Olof och hans imponerande familjeföretag, körde vi vidare mot nästa mål: Viveka och Bertel Lassander och deras stora trädgård.  


Paret Lassander välkomnade oss med kaffe och dopp.
 
 
  
Stockstugan, som används som sommarbostad, har fått en inglasad terass med tak. Den väckte stor beundran bland besökarna...
 

 
Det första som välkomnade oss vid infarten var en vacker skulptur av en kvinna. Det visade sig att det i trädgården fanns flera underbara skulpturer. De runda betongkloten fanns här och där, det är Bertels egna konstverk.
 
    
 
På gården fanns även ett växthus och lusthus.
 
 
 
Vatten, är ett viktigt element i trädgården, och finns representerat på många ställen i form av både stora och mindre dammar.
 
 
 
Observera statyn på pedestalen i den stora dammen. Så otroligt vackert!
 
 
 
Trädgårdsföreningen tackar paret Lassander för att vi fick komma på ett trädgårdsbesök!
 
/Nina G

Inga kommentarer: