tisdag 23 januari 2018

Årets första månadsmöte

Det är måndag och vi har fått ta del av årets första månadsmöte på Hötorgscentret i Jakobstad.

Vi drar igång året med ett stort hopp ända till grönskan.
Gästföreläsare Owe Salmela var med och berättade om "Trädgården på Strömsö".

Owe är en naturlig och intressant föreläsare som välkomnades glatt att våra medlemmar. Vi var nästan salen full (ca 70 pers) som satt och lyssnade, inspirerades och tittade på vackra bilder. På Strömsö vill man även inspirera tittarna med nya ideér, gärna förmånliga, återbruk osv.


Vi fick kika in bakom kulisserna hur tv-programmet är uppbyggt och hur de jobbar. Programmet sändes i 8 delar med olika teman.
2013 började programmet planeras, filmades 2014 och gick på tv 2015.

Det lille Danske havehus
  • Trädgård på Strömsös breddgrader
  • Nyttoväxter
  • Ekologisk odling
  • Från bar mark till skörd
  • Något för en och var
  • Urban odling
  • Hög feelgood faktor
  • Trädgård-konst-superfood-repo/spjutkunskap

OBS!
Bilderna är fotograferade från projektorduken och är därför väldigt oskarpa.
Men det ger er en inblick i vad han berättade om iallafall.

Vi fick höra om Nyckelhålsträdgård - Keyholegarden.
En odlingsteknik som baserar sig på en typ av kompost som blivit inbyggd och senare används som odlingsbädd. Tekniken har Afrikanskt ursprung. Växterna trivdes och frodades något helt otroligt och pumporna blev enorma. Deras Nyckelhålsträdgård byggdes upp av björkved för att även estetiskt se snygg ut, men kan göras av nästan vilket material som helst. Plåt är kallt material och ved är varmt, men ved är inte det hållbaraste på långsikt.


Potagere - Köksträdgården
Stor tyngd på det estetiska, färg och form. Blommor blandat med grönsaker och grönkål som häck. Han pratade om färgernas inverkan på vårt psykiska välmående och hur man kan påverka färgerna på tallriken genom att variera färgen på grönsakerna.
Året det spelades in hade en kall och torr vår. Det var överlag mycket ohyra under säsongen, vilket gav dem lite extra arbete, men annars lyckades allting väldigt bra.


Odling i gamla däck
De gjorde forskning innan för att ta reda på hur det i praktiken skulle fungera med ätliga växter i gamla bil-/traktordäck. Det finns två synpunker här. En del säger att oljan som finns i nya däck försvinner när de blir gamla och hårda, andra påstår att de är giftiga, nya som gamla. På Strömsö klädde de in däcken med plast innan de fylldes med jord.
Däckens positiva egenskaper är att de är svarta och blir varma i solen, de är relativt mjuka att luta knäna på vid skötsel och så blir odlingen upphöjd en bit från marken.Bärodling
De testade även att odla i oljefat. För att få bort oljan brände de ur dem. Faten där hjortron odlades borrade de mindre dräneringshål i, eftersom de vill ha lite fuktigare. Största utmaningen är när höstens nederbörd gjort jorden blöt i tunnorna och sedan kommer vintern och jorden fryser. Det är risk att en del växter inte övervintrar då. De testade att använda frostduken som skydd när hösten bjöd på regn. Det fungerade bra och jordgubbar, tranbär, hjortron och hallon övervintrade och kom tillbaka till våren. Året efter blev det inte täckt, då frös en stor del bort.


Örtagård
Örtagården byggdes upp av vide som skulle föreställa fyra båtar som möter varandra (sådär typiskt österbottniskt). Runtom användes bildäcken även här. "Båtarna" var fyllda av örter av olika slag, både ettåringar och fleråriga örter. Varje år planteras nya här för att ersätta ettåringarna. Här var Alexandra med mera. Hon visade upp hur man använder örter mm för både utvärtes- och invärtesbruk.
Det finns stort utbud örter vilket kan ge en riktigt vacker och dekorativ örtagård.


Entré , Krukodling
Här fanns många funderingar, men inspirationen kom från Owes utlandsresor där han sett alla de färggranna krukor som stuckit ut. Plåt, konservburkar, gamla duschar och återbruk målade i klara färger blev grunden. En variation av sommarblommor som välkomnade in i köksträdgården med färgsprakande glädje.
Något att tänka på i en krukodling är övervintringen.
En del krukor kan stjälpas omkull och täckas in med exempelvis halm och frostduk. De som är för tunga för att stjälpa kan man försöka täcka in och skydda på hösten från regnet. Det är den tunga, täta och blöta jorden som är största orsaken till att växterna fryser bort.Skråttarnas Manhattan
Vi ska inte städa våra trädgårdar för bra på hösten.
De ville ta upp ämnet "insekthotell" i ett program, överlevnaden av våra nyttoinsekter. I programmet gjorde de pålar av grövre grenar från skogen och innanför fyllde de med ris mm, sådant material som annars körs till avstjälpningsplatsen. Han rekommenderade att låta ett hörn i trädgården vara lite mer ostädat, låta en trädstam ligga eller liknande för att skapa en bättre mångfald av nyttoinsekter i trädgården.


Solrosberså - blomsteräng
Det som inte kändes genom tv-rutan var att det drog nordanvind genom bersån. De hade tagit ner träd för att få en utsikt ner till vattnet och  hamnen, men det gjorde att vindskyddet försvann. Det var dock väldigt vackert, speciellt i augusti.


Trädgårdshuset
Här testades lite olika sorter och udda grejer. Exempelvis Sikkimgurka och djungelgurka. Djungelgurkan var väldigt sirlig och dekorativ. Den växte in överrallt och gav vackra och goda gurkor som kan användas både färska och inlagda. Där odlades olika varianter av tomater, miniaubergine mm.
Trädgårdshuset är inte byggt som ett växthus, så ventilationen fungerar inte som ett vanligt växthus, men det blev ändå lyckat.


Tack Owe för en inspirerande föreläsning!


--------      --------      --------      --------

Vi vill ännu påminna om årsmötet måndagen den 19.2.2018 kl.18.30 på Hötorgscentret.
Vi bjudet på kaffe och tårta.
Välkomna!

/Kristine Vesterlund


Inga kommentarer: