fredag 26 januari 2018

Odla tomater från frö

Snart är vi redan inne i februari och det börjar klia i fingrarna. Vi bläddrar tätt bland fröpåsarna och funderar vad vi ska börja med. Jag har fått flera frågor om tomatsådd, så därför ska jag nu försöka skriva ett inlägg steg-för-steg hur du kan lyckas med uppdrivningen av egna plantor.

Men håll ut ännu, det är bättre att vänta till mars med tomatsådden här i vår nejd.
Chili brukar ta lite längre tid på sig, så de kan man börja på med en bit in i februari.

1. Såjord
Jag brukar använda en såjord när jag sår mina tomater. I handeln finns lite olika varianter, men jag gillar bäst Kekkiläs gula säck (för yrkesodlare) som heter "kylvöseos" alltså en såjordsblandning. De går att få tag i ifall man besöker en trädgårdshandel med brett sortiment, exempelvis Sunds Trädgård har dem.
Såjorden är svagt gödslad, vilket är en fördel för att inte bränna de små rötterna när fröet gror.


Chili och paprika sådd täckt med vermikulit på bilden, men tekniken är den samma. Tomaterna sår jag först i mars dock.

2. Sådd
Jag brukar bredså mina tomater i ett plastbrette, för att senare skola om till enskilda krukor. när du sått fröna och strött på en yta jord så är det en fördel att strö på vermikulit. Vermikulit hjälper att hålla fukten och hindrar mögelbildning och bakterier i jorden. Jag använder oftast en drivlåda med lock för att de ska hålla fuktigheten bättre. Det är viktigt att fröna inte torkar ut när de ska gro. Om ett frö torkar precis då grodden börjat utvecklas så kan fröet mista sin grobarhet och du hamnar att så om.

Tomaten är ganska snabb att gro, oftast redan inom en vecka.
Så fort de kommer upp så behövs mycket ljus, helst växtbelysning! Dock max 18h/dygn. Annars är det en risk att de blir väldigt långa och rangliga. Viktigt är att inte vattna för mycket, då kan de drabbas av "damping off" (groddbrandsjuka), men att inte heller låta dem stå torrt när de har små och späda rötter. Därför är det bäst att låta sådderna suga upp tempererat bevattningsvatten genom sålådans hål i bottnet, underbevattning.3. Omskolning
Vid omskolning behöver du ha en jord som är lite mera gödslad. Här brukar jag också använda Kekkiläs gula säck, men en som heter "taimiseos", alltså en blandning av plantjord. Men det finns ju olika i handeln, så gå till din trädgårdsbutik och se vilken de rekommenderar.

Efter att tomaterna grott kommer först två "hjärtblad" som sedan följs av två "karaktärsblad". Det är då du kan börja tänka på omskolning. Ifall dina plantor har lång stjälk innan första bladparet (som på bilden ovan) så kan de planteras djupare vid omskolning, så att groddbladparet kommer vid jordytan. Plantorna blir då mycket kraftigare och nya rötter bildas på den nersänkta stjälken.

Jag brukar ibland använda perlit (ett vulkaniskt material) i min jord för att få den luftigare för rotsystemet.


Häll upp lite jord i en behållare och vattna.
Blanda om och gör ett "kläm-test" för att se om jorden är passligt fuktig. Kläm en näve jord, orkar du pressa ut några droppar vatten är det lagom, det får inte rinna vatten, då är jorden för blöt. Fyll en kruka med jord och gör ett hål i mitten för plantan. Var försiktig med rötterna, jag brukar använda en pinne som hjälpmedel när de små plantorna lyfts upp. Tryck försiktigt till jorden så att den inte är för porös, men den får inte packas. Strö på vemikulit (lite mer än på bilden nedan). Vermikuliten reflekterar även ljus till plantan, istället för den mörka jordytan som suger ljus.


Plantorna kommer nu att ta upp mycket mera utrymme än tidigare.
Nu är det även viktigt att ha tillräckligt med ljus och helst en plats som inte är för varm. Driver man upp inne i hemmet är problemet oftast att platsen är för varm och mörk, vilket ger klena plantor. Ju varmare man har destu mera ljus kräver plantorna.

Här finns en film som jag gjorde på 2016. Här visar jag hur jag går tillväga vid omskolning av tomater som blivit bredsådda, men även sådana som drivits upp i torvpluggar.
I filmen använder jag krukstorlek 9x9x10, men man kan ta en mindre storlek och sedan skola om en gång till när de växt till sig. För stor kruka, sålänge rotsystemet är litet, kan göra att jorden hålls för blöt, eftersom det blir svårare att hålla passligt fuktigt med en upptorkning mellan bevattningarna.4. Gödsel
Då plantorna börjat rota sig efter omskolningen kan man börja gödselvattna. Det finns många olika gödsel att använda. Mängden gödsel varierar också beroende på fabrikat. Så läs på förpackningen!
Det finns både pulver, granulat, flytande och gödselpinnar.
Jag föredrar flytande, det är så enkelt att blanda i vattenkannan och vattna ut. På flaskorna brukar det stå hur många ml gödsel/liter vatten och hur långt den lösningen ska räcka.
Själv har jag testat både Neudorff´s och Kekkilä´s ekologiska gödsel för tomater. Tyckte om dem båda.


5. Utplantering
Utplanteringen sker först när frostrisken är över. Odlar du i växthus kan man ta ut plantorna lite tidigare än om man odlar på friland. Det kan dock vara bra att ha en frostvakt eller att skydda plantorna ifall det plötsligt blir kallare.

Glöm inte att avhärda plantorna!
När det börjar närma sig utplantering är det dags att ställa ut sina plantor en stund om dagen för att de ska vänja sig med temperaturen, UVstrålningen och vinden (ifall odling på friland). De bör stå skyddat, annars förstör vinden bladen och de blir köldskadade. Ska du odla i växthus kan du ställa ut dem dit istället. Det är till fördel att avhärda dem åtminstone i en veckas tid.
Har man ett kallt uterum eller hall så kan man börja med att avhärda dem där innan de ställs ut för avhärdning.

Lycka till!

Jag har odlat mina tomater i pallkragar och i krukor, eftersom jag inte har något växthus. Då väljer jag sorter som är anpassade för frilandsodling.


/Kristine Vesterlund

Inlägget lånat från min egen blogg Drömgården

1 kommentar:

♥Min Eden♥ sa...

Tack för detta inlägg!! :)
/nina