lördag 12 april 2014

Beskärning i praktiken...

beskärningIdag har vi haft den praktiska delen av beskärningen. Ett tjugotal personer kom för att lära sig mera om beskärning i praktiken och att bekanta sig med de olika verktyg, som man behöver för att inte skada sina träd och buskar.


 

Vi startade vid Bystugan i Bennäs, med att titta på äppelträden. De var ca 12 år gamla och i stort behov av beskärning. Fredrik visade, att det är viktigt att det finns en stam och en topp och att man formar och beskär äppelträdet redan från början. Det såg väldigt enkelt ut, för han som visste hur han skulle göra. Jag tror inte det är riktigt lika enkelt för oss amatörer, när vi står framför vårt eget träd. Vi vågar nog inte vara lika radikala. Fredrik sa att det är viktigt att beskära, för sen när trädet blir gammalt, så bryts det annars sönder av tyngden. Han visade också vilka verktyg som är bra att ha och att det är viktigt, att de är tillräckligt vassa.Handante 143

Sen fick vi värma oss i Bystugan, med kaffe och dopp. Det brann i spisen och det blev en gemytlig stund tillsammans och vi fick möjlighet att diskutera trädgård och ställa frågor till Fredrik.

 

Efter det fortsatte vi till Sursik. Där fanns bl.a kryptuija och vi fick se hur man beskär dem, utan att det syns. Det är viktigt att klippa underifrån, så märks inte beskärningen. Man kan beskära tuijor och klippa bort det som blivit brunt. Där fanns också rosenspirea och Fredrik rekommenderade, att man klipper ner dem vart tredje år. Han visade också ett enkelt sätt att beskära dem på våren och få bort fjolårsblommen. Jag tror det var en aha upplevelse för många. Vi gick runt skolan och tittade på olika lönnar, lindar, tallar osv och fick goda råd på vägen om vilka som ska beskäras nu och hur mycket som ska tas bort.

 

Det var en mycket lärorik dag och vi är tacksamma, att Fredrik tog sig tid att lära oss om beskärning. Jag hoppas och tror att vi alla vågar ta tag i det och börja beskära våra träd och buskar. Åtminstone vet vi hur vi ska göra, sen är det en annan sak om vi vågar . Text och bild: Barbro Haasiosalo.

 

1 kommentar:

Google sa...

Google

Sites of interest we have a link to.